Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci musí pryč z řeckých ostrovů. Hrozí jim krutá smrt

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) vyzval k přesunu běženců z řeckých ostrovů v Egejském moři. Přestěhovat se prý mají do kontinentální části země či do jiných států Evropské unie.

Důvodem jsou obavy o zdraví a život migrantů kvůli příchodu mrazů. Podle agentury Reuters to řekl dnes v Ženevě mluvčí UNHCR Adrian Edwards.

"I přes nedávné úsilí situaci zlepšit, zůstávají na mnoha místech na ostrovech podmínky velmi špatné. Potřeba zlepšit ochranu uprchlíků se stala ještě akutnější pro tento víkend, kdy mají teploty na ostrovech klesat," uvedl Edwards.

Dodal, že pracovníci humanitárních organizací se snaží pomoci tím, že instalují v uprchlických zařízeních na řeckých ostrovech elektrická topení a distribuují další teplé přikrývky a spacáky.

Nejhorší je podle Edwardse situace na řeckých ostrovech Samos, Chios a Lesbos. Jen na Samosu podle něj žije asi 700 lidí včetně dětí v nevytápěných stanech.

Na několika řeckých ostrovech v Egejském moři se tísní podle UNCHR na 15.000 lidí, kapacita uprchlických zařízení na nich je přitom jen zhruba poloviční.

Témata:  uprchlíci OSN (Organizace spojených národů) Řecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy