Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začíná to být vážné, riziko roste každým dnem. Musíme jednat, shodují se diplomati

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington – Jeden z klíčových amerických diplomatů ve čtvrtek varoval, že schopnosti Severní Koreje v oblasti zbraní prokázaly v uplynulém roce „kvalitativní zlepšení", výsledkem je „bezprecedentní úroveň aktivity“. Jeho slova cituje americká stanice Fox News.

Náměstek ministra zahraničí Antony Blinken, který se setkal se svými protějšky z řad klíčových spojenců USA, konkrétně Japonska a Jižní Koreji, tvrdí, že KLDR prováděla v průběhu roku 2016 jaderné a raketové testy s novou intenzitou a že kvůli tomu riziko roste každým dnem. Severokorejci se poučili z každého jednotlivého testu, včetně svých selhání, varoval.

„To, co se naučili, uplatňují na svou technologii a v dalších testech. Podle našeho hodnocení jsme svědky kvalitativního zlepšení jejich schopností, ke kterému došlo v minulém roce, v důsledku této bezprecedentní aktivity," řekl Blinken na tiskové konferenci.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v neděli řekl, že přípravy pro zkušební zahájení provozu mezikontinentální balistické střely se dostaly do „závěrečné fáze."

Pokud by takové rakety nesly jadernou hlavici, mohlo by to představovat novou úroveň ohrožení, jak ale poukazuje Fox News, stále není jasné, kdy by tohoto cíle mohl Pchjongjang dosáhnout. Nově zvolený prezident Donald Trump ale má jasno. „To se nestane!" napsal na Twitteru.

Blinken dodal, že USA a jejich spojenci by neměli jen tak „sedět" a měli by posílit obranyschopnost, aby zůstali v bezpečí před hrozbou. Proto by podle něj měli budovat protiraketovou obranu a radary na moři i na souši.

Severní Korea uskutečnila loni dva jaderné testy a více než dvě desítky testů balistických střel.

Japonský náměstek ministra zahraničních věcí Shinsuke Sugiyama uvedl, že severokorejské jaderné a raketové programy představují „nový stupeň ohrožení." Uvedl, že některé testy střel selhaly, ale jiné uspěly. Jejich přesnost se však podle něj zvýšila.

Japonský diplomat také uvedl, že bezpečnostní spolupráce mezi těmito třemi spojenci je „nepostradatelná“. Sugiyama také dodal, že ačkoliv se očekávají některé změny v politice USA vůči Asii, domnívá se, že významné spojenectví USA a jeho země by mohlo vydržet i s Trumpem v Bílém domě.

USA, Japonsko a Jižní Korea zopakovaly svou dlouhotrvající výzvu k úplnému a nevratnému odstranění jaderných zbraní z KLDR a k řádnému uplatňování sankcí, které – jak doufají - způsobí tlak na Kim Čong-una a donutí ho k návratu k dlouhodobým rozhovorům o odzbrojení.

Tato slova přicházejí jen několik dní poté, co Bílý dům uvedl, že nejsou žádné důkazy, které by ukazovaly na to, že jaderná kapacita KLDR se změnila. Severní Korea pokračuje ve vývoji balistických střel, nedosáhla ale takového pokroku, aby rakety dokázala osadit jadernou hlavicí, připomněl mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby. 

„Máme obranný deštník proti balistickým raketám, kterému důvěřujeme," prohlásil v reakci na Kimova slova mluvčí ministerstva obrany Peter Cook. Dodal, že tento obranný systém chrání nejen Spojené státy, ale i jejich spojence.

Témata:  Severní Korea USA severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy