reklama

YPJ v Sýrii plánuje rozšířit svoji činnost a přijmout další arabské ženy, které se chtějí zapojit do boje proti džihádistům a de facto tak v roce 2017 posílit řady vojáků bojujících o Rakku – hlavní město IS v Sýrii. O jejich aktivitě informuje server Independent. „Jako ženy YPJ máme za cíl nejen osvobození od IS, ale také osvobození mentality a myšlenek,“ zvedla mluvčí bojovnic Nesrin Abdullahová.

„Válka není jen osvobození země. Bojujeme také za osvobození žen a mužů. Pokud se tak nestane, bude patriarchální systém nakonec znovu převažovat," řekla mluvčí v rozsáhlého rozhovoru pro kurdskou tiskovou agenturu Firat se sídlem v Amsterodamu.

Podle ní se v průběhu roku 2016 značně rozšířily řady žen, které chtějí bojovat. Zároveň podle ní vzniklo několik vojenských koncilů, jejichž cílem je podpořit účast arabských žen a osvobozených jezídek v bojích proti IS v Sýrii a Iráku.

Například obyvatelky z Manbidže se ve velkém počtu inspirují vojačkami z YPJ, které je pomáhaly osvobodit. Právě tyto ženy vytvořily vlastní čistě ženský prapor, který se pokouší dobýt sousední město al-Bab.

Abdullahová také uvedla, že dvě jednotky již ukončily trénink pod záštitou syrských demokratických sil (SDF). „V osvobozených oblastech převládají Arabové. Byli velmi ohromeni, když viděli, že se ženy zapojily do vojenských záležitostí, že hrály v bojích klíčovou roli. Mělo to zásadní dopad. Od Shaddadi k Manbidž, mnoho žen se k nám už připojilo,“ vysvětluje bojovnice.

Poukazuje také na to, že trénink těchto žen je ucelený a má do značné míry „akademickou“ podobu. Bojovnice jsou podle ní vzdělávány v mnoha oblastech, včetně feministické historie a filozofie. „To proto, že YPJ není jen hrubá bojová síla, ale síla společenská, kulturní a morální. Ženy, které si uvědomily samy sebe, teď realizují tento boj,“ tvrdí mluvčí.

Cílem je dát ženám sebevědomí, posilovat je, aby se samy rozhodovaly, jednaly na vlastní pěst a byly „aktivní, mobilizované, intelektuální“ v boji proti IS a aby se nepoléhaly jen na muže, popisuje Abdullahová širší cíle organizace.

„Rok 2017 bude posledním rokem války - vojensky i politicky. Dokonce i když nebude dosaženo řešení, budou vytvořeny podmínky pro řešení. YPJ bude vždy podporovat demokratické mírové řešení,“ uvedla Abdullahová. Bez ohledu na výsledek války má skupina za cíl zdvojnásobit nebo ztrojnásobit své stávající síly. „Je zde možnost, že se rozpory a střety prohloubí. A my bychom měly zlepšit svou sílu,“ dodala.