Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pošle se do Libye další vojsko? Britský ministr to nevylučuje

Sukhoi Su-24MK Fencer-D (Libyan Air Force)
Sukhoi Su-24MK Fencer-D (Libyan Air Force)
Foto: xairforces.net

Londýn - Šéf britské diplomacie Philip Hammond v rozhovoru pro deník The Daily Telegraph nevyloučil, že by Británie a její spojenci mohli vyslat vojáky do Libye i bez vyzvání tamní vlády. Severoafrická země se po Kaddáfího smrti ocitla v chaosu a dodnes tam spolu bojují povstalecké frakce, čehož využívá Islámský stát. Libye také představuje hrozbu v souvislosti s uprchlickou krizí.

Hammond dodal, že Libye nejspíš o cizí vojenskou intervenci nepožádá. Situace má být jedním z témat, o kterých budou v pondělí v německém Hannoveru jednat lídři Francie, Británie, Itálie a Německa s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Šéf Bílého domu během státní návštěvy Británie tento víkend uvedl, že Západ je "více než připraven" pomoci Libyi s investicemi pro zajištění bezpečnosti na hranicích a rovněž je připraven podpořit zemi v úsilí o "vyhnání teroristů".

Prezident USA nedávno přiznal, že postup v Libyi v roce 2011 vidí jako své selhání. Vojenská intervence prostřednictvím leteckých úderů v Libyi podle něj byla správná, chybou však prý bylo, že neexistoval dostatečně precizní plán. Už dříve hlava USA kritizovala Británii a Francii za to, že se v zemi po ukončení vojenských operací dále neangažovaly.

Západ chce Libyi pomoci také kvůli hrozící migrační krizi. Pro běžence totiž kvůli březnové dohodě EU a Ankary přestává být atraktivní cesta do Evropy přes Řecko a o něco větší ruch tak nyní panuje na trasách přes Středozemní moře.

Témata:  Philip Hammond Libye Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy