Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii i přes příměří pokračují tvrdé boje. lidi trápí nedostatek vody

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Ačkoli v Sýrii platí už téměř dva týdny klid zbraní, boje zcela neustaly. Devět lidí, včetně dvou civilistů, přišlo v noci na dnešek o život při střetech nedaleko Damašku. Nejméně 43 osob zabil mohutný výbuch na severu Sýrie. Explozí ma patrně na svědomí Islámský stát.

Obyvatelé Damašku pociťují závažný nedostatek vody od 22. prosince. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) střety mezi silami vládnoucího režimu prezidenta Bašára Asada a povstalci pokračovaly dnes v údolí Vádí Barada, které je hlavním zdrojem pitné vody pro hlavní město a jeho okolí, upozornila SOHR. Boje v noci stály život dvou civilistů a sedmi vojáků. Dvacet osob utrpělo zranění.

Mezi oběťmi atentátu na rušném tržišti v městě Azaz u hranice s Tureckem, které je v držení umírněných povstalců, je také nejméně šest rebelů. Další těla jsou natolik zuhelnatělá.

Podle agentury Reuters explodoval kamion s palivovou cisternou. Turecká soukromá agentura Dogan uvedla, že vybuchla bomba nastražená ve vozidle a že za útok může radikální Islámský stát.

Turecká státní agentura Anadolu s odvoláním na lékařské zdroje hovoří dokonce o 60 mrtvých a více než 50 zraněných. Skoro polovina ze zraněných byla převezena do nemocnice v blízkém tureckém Kilisu.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy