Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

My neblafujeme, chceme uspořádat další referendum, hrozí Skotsko Londýnu

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Londýn - Šéfka skotské regionální vlády Nicola Sturgeonová dnes upozornila britskou premiérku Theresu Mayovou, že myslí naprosto vážně uspořádání druhého referenda ve Skotsku o nezávislosti, pokud Spojené království v rámci brexitu opustí jednotný evropský trh. Mayová dnes slíbila, že v příštích týdnech vytyčí svou strategii pro jednání s Bruselem.

"Nemám pocit, že bych dnes věděla o jejích cílech při vyjednávání víc, než jsem věděla před deseti měsíci. A co je pravděpodobně ještě horší, nejsem si jistá, že ona sama dnes ví víc o svých vyjednávacích cílech, než věděla tehdy," dodala skotská představitelka v rozhovoru pro BBC.

V červnu 2016 se Britové rozhodli v referendu pro brexit. Nicméně většina hlasujících skotských voličů (62 procent) se vyslovila pro setrvání v unii.

"Udělají velkou chybu, jestliže si myslí, že nějak blafuju" s vyhlídkou dalšího referenda o nezávislosti Skotska, řekla Sturgeonová. Pakliže se Británie rozhodne opustit jednotný trh, je rozhodnuta "dát Skotsku možnost rozhodnout o tom, zda chce být svrženo z tvrdého brexitového útesu pravicovými konzervativními stoupenci brexitu, nebo zda si samo chce rozhodovat o vlastní budoucnosti".

Mayová dnes v rozhovoru pro televizi Sky News odmítla obviňování, že úvahy jejího kabinetu o brexitu jsou zmatené nebo že stále nemá žádný plán pro vyjednávání s Bruselem.

Vyhnula se ale přímé odpovědi na otázku, zda při jednáních dá přednost omezení imigrace z členských zemích Evropské unie před privilegovaným přístupem Británie na jednotný trh evropského bloku. "V nadcházejících týdnech stanovím více podrobností svého plánu pro Británii. Ano, týká se to získání správné dohody pro brexit, ale je to také o ekonomické reformě. Je to o získání správné mezinárodní dohody, ale také o spravedlivé dohodě doma," řekla.

Témata:  skotské referendum Nicola Sturgeonová Skotsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy