Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Můj režim je na cestě k vítězství, volá Asad. Obvinění z válečných zločinů odmítá

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad prohlásil, že je jeho vláda připravena jednat na mírových rozhovorech o čemkoli. Je také přesvědčen o tom, že je jeho režim od prosincového dobytí Halabu (Aleppa) na cestě k vítězství. Ve vleklé občanské válce stojí na straně Damašku Rusko, Írán a libanonský Hizballáh.

"Jsme oprávněni osvobodit jakékoli území, které kontrolují teroristé, ať už si říkají jakkoli. Ať se nazývají Islámský stát, An-Nusra (odnož Al-Káidy), ať říkají, že jsou umírnění, že jsou Bílé přilby (civilní záchranáři), nejde tu o jména," řekl Asad pro francouzská média.

Jeho vláda od počátku řadí k teroristům všechny oponenty, i ty, které některé západní a arabské země označují za umírněné a poskytují jim podporu.

Na dotaz, zda je vláda připravena jednat v Kazachstánu také o jeho udržení ve funkci prezidenta, řekl: "Ano, ale moje funkce je dána ústavou. Jestliže chtějí jednat o tom, musejí jednat o ústavě." Ústavní záležitosti podle něj musejí být předloženy ke schválení v referendu a o tom, kdo bude prezidentem, rozhodnou prezidentské volby.

Obvinění týkající se válečných zločinů, které jsou režimu připisovány a k nimž patří mučení vězňů, shazování barelových bomb na civilisty a bombardování nemocnic, Asad vyvracel. "Kdybychom takové věci dělali, neměli bychom podporu, já bych nebyl prezidentem, nebyla by už ani vláda. Dokázali jsme odolávat po celou válku, protože jsme měli lidovou podporu. Tu nemůžete mít, jestliže zabíjíte občany. Takže je to celé zkazka," řekl.

Témata:  Bašár Asad Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy