Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německým paslovem roku je Volksverräter - zrádce národa, používá ho hlavně krajní pravice

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Jazykovědkyně Nina Janichová dnes oznámila, že se německým paslovem roku stal výraz Volksverräter, tedy zrádce národa (lidu). Užívají ho především stoupenci krajní pravice nebo populistických hnutí.

Označení zrádce národa je podle poroty typickým dědictvím diktatur, včetně té nacistické, které podobné výrazy nezřídka užívaly. Jeho užití podle jazykovědců neumožňuje vážnou debatu a vede k ukončení jakékoliv pro demokracii a společnost tak nezbytné diskuze.

Například při loňských oslavách znovusjednocení Německa se pokřiku "Volksverräter" dostalo i kancléřce Angele Merkelové a prezidentovi Joachimu Gauckovi.

Při hlasování vycházela porota z 594 návrhů od 1064 lidí. Byla mezi nimi i slova jako Rapefugee (znásilňující uprchlík), Nafri (označení pro přistěhovalce ze severní Afriky) nebo Fake News (nepravdivé či falešné zprávy).

Vedle patvaru roku se v Německu pravidelně vyhlašuje i slovo roku. Tím se v prosinci stalo přídavné jméno postfaktisch (postfaktický).

Témata:  Německo jazyky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy