reklama

Carter kritizoval ruskou účast v Sýrii, jejímž jediným důsledkem podle něj je, že oddálila konec syrské občanské války. Moskva se nespojila s Washingtonem v jeho snahách „jemně odsunout Asada" a přinést do vlády umírněnou opozici. Carter si v rozhovoru naopak pochvaloval průběh operací v Mosulu, které podle něj jdou podle plánu.

Podle ruskou vládou sponzorované televizní stanice RT však Moskva nikdy neučinila takovéto sliby o odstavení Asada. Rusko prý chce ponechat na syrské lidu , aby suverénně rozhodl o své budoucnosti bez intervence vnějších sil. Podpora Damašku je podle RT zaměřena na zachování této suverenity. RT tvrdí, že ruské působení v Sýrii má dvojí podobu. Na jednu stranu Rusko zve všechny strany usilujících o smíření k jednacímu stolu. Zároveň se Rusko snaží o eliminaci IS a dalších džihádistických skupin, jak je to jen možné.

Podle RT to není Moskva, ale Washington, kdo sabotuje společnou koalici. Ruko při mnoha příležitostech zvalo Washington k zapojení do koordinovaných útoků proti IS, ale Pentagon ignoroval jejich výzvy. Kromě toho, upozorňuje RT, Washington nedokázal oddělit takzvané „umírněné" opoziční skupiny od z džihádistických bojovníků, což dále komplikuje situaci v Sýrii.

RT obviňuje USA, že jejich nálety zabily tucty syrských vládních vojáků. Washington tak nesplnil své sliby, podle kterých se neměl dopouštět takovýchto „omylů." Podle ruského ministra obrany se USA soustředí na zničení ropných továren ovládaných IS. Amerika tak podle něj pokračuje v další kampani, jejímž cílem je metodické zničení ekonomiky suverénní země. RT propagandisticky připomíná, že to bylo Rusko, které pomohlo osvobodit IS ovládané syrská města Palmyra a Aleppo.

Jiná ruská zpravodajská agentura s napojením na vládu, Sputnik News, citovala reakci místopředsedkyně Státní dumy, Iriny Yarovayové. „ Prohlášení šéfa Pentagonu lze popsat jako „krajní hysterii ". Znamená to naprosté selhání, když někdo ztratí nervy a jedinou (jeho) možností je obvinit někoho, kdo je efektivní v boji proti terorismu, což je Rusko," řekla Yarovayová v prohlášení. Jako RT, i Sputnik News naznačují nelegitimnost angažmá USA v Sýrii.