Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojené státy posílají do Sýrie dalších 250 členů speciálních jednotek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Latvijas Armija

Washington - Podle informací listu The Wall Street Journal vyšlou USA do Sýrie dalších 250 členů speciálních jednotek, aby tam přispěli k boji proti Islámskému státu (IS). Příslušný dekret už prý podepsal prezident Barack Obama.

V Sýrii je nyní 50 specialistů z USA. Vyslání dalších specialistů by měl prý prezident Obama oznámit v pondělí.

Specialisté z USA mají pomáhat s výcvikem desítek bojovníků syrské umírněné opozice, kteří v zemi bojují proti ozbrojencům z Islámského státu. S výcvikem Spojené státy začaly koncem roku 2013 v Turecku. Na program původně vyčlenily asi půl miliardy dolarů (zhruba 12 miliard korun), ale několik desítek lidí, kteří jím prošli, nebylo schopno účinně se zapojit do bojů v Sýrii.

První skupina padesátky vycvičených příslušníků umírněné opozice odjela z Turecka do Sýrie loni v létě, ale během několika dní většinu zabila, nebo unesla radikální fronta An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě. Postupně část zajatců propustila a varovala ostatní povstalce, aby se do amerického programu nezapojovali.

Témata:  U.S. ARMY Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy