Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu jsou desítky nebezpečných islamistů. Proč je nemůžou deportovat?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Německá vláda pracuje na plánu deportací více než dvou stovek nebezpečných islamistů do jejich rodných zemí. Problém ale spočívá v tom, že většina z nich nemají potřebné identifikační doklady, informuje Die Welt.

Německo má velké obtíže s deportacemi neúspěšných žadatelů o azyl, kteří pocházejí převážně z oblastí severní a západní Afriky – a to i přesto, že mnozí z nich jsou usvědčení zločinci. Nové zprávy naznačují, že se tyto problémy týkají také osob, které patří mezi islamisty a které proto vláda označuje za nebezpečné.

Mnoho podezřelých islamistů nemá správné doklady totožnosti, to poté neumožňuje zemím jejich původu, aby je vzaly zpět, píše deník. Úřady odhalily celkem 224 příznivců radikálního islámu a tedy i potenciálních teroristů, 62 z nich už úřady odmítly udělit azyl – a tak by měli zemi opustit. Jenže ani oni nemají platné doklady. Dalších 80 islamistů už je podle policie umístěno ve vazbě.

Policie i německá zpravodajská agentura věří, že všichni podezřelí jsou nebezpeční a považují za pravděpodobné, že by mohli v zemi připravovat útok. Tito islamisté byli identifikováni policií v návaznosti na berlínský teroristický útok, při kterém minulý měsíc zemřelo 12 lidí. Útočník, tuniský žadatel o azyl Anis Amri, byl známý policii dlouho před útokem. Předpokládá se, že jeho deportace neproběhla kvůli problémům v jeho dokumentech.

List také poukazuje, že měl podle policie kontakty s asi dvaceti mešitami po celém Německu, mnohé z nich navštěvují radikální salafisté. Jedna z nich – mešita v Hildesheimu – je údajně ohniskem náborářů Islámského státu a salafistické výuky.

Mnoho otázek ohledně neuskutečněné Amriho deportace zůstává nezodpovězeno. Joachim Herrmann z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) požaduje zatčení islamistů, kteří nemají dokumenty, zatímco jiní, jako ministr spravedlnosti Heiko Maas tvrdí, že by islamisté mohli nosit elektronické náramky. Někteří politici už žádají o vyšetřování toho, zda úřady v přípdě jeho deportace nepochybily. 

Témata:  Německo uprchlíci krimi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy