Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská opozice oznámila, že podporuje mírové rozhovory v Astaně

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek/Ankara - Syrská opoziční vyjednávací komise HNC dnes oznámila, že podporuje úsilí o mírové rozhovory, které se mají konat v kazašské Astaně.

Jednání začnou 23. ledna. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu zároveň uvedl, že s ruským protějškem Sergejem Lavrovem se shodli na pozvání Spojených států na tyto mírové rozhovory.

Schůzku v Kazachstánu HNC označila za předběžný krok k obnovení politických rozhovorů o konfliktu v Sýrii, které se pod záštitou OSN mají v únoru konat v Ženevě.

Opoziční vyjednávací komise, která vznikla v prosinci 2015 v Saúdské Arábii, byla účastníkem dřívějších mírových rozhovorů ve Švýcarsku.

V Sýrii platí od konce prosince křehké příměří, které pomohly dojednat Rusko, jako hlavní spojenec Damašku, a Turecko, které podporuje oponenty syrského režimu. Klid zbraní by měl připravit atmosféru právě pro rozhovory o Sýrii v Astaně.

Témata:  Syrská krize Sýrie Kazachstán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy