Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výjimečný stav kvůli drogám? Boj filipínského prezidenta Duterteho pokračuje

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Filipínský prezident Rodrigo Duterte nadále bojuje proti obchodníkům s drogami a narkomanům. Nyní pohrozil vyhlášením výjimečného stavu.

To je 30 let po pádu diktatury pro tamní obyvatele šokující prohlášení, poznamenala agentura AFP.

"Když budu chtít a když se (problém s drogami) rozšíří, vyhlásím stanné právo. Nikdo mě nemůže zastavit," prohlásil Duterte v projevu, který přednesl v sobotu večer. Stanné právo by podle jednasedmdesátiletého šéfa státu mělo ochránit Filipínce a jejich mládež.

Duterte vyhrál loni v květnu prezidentské volby, když sliboval pozabíjet tisíce zločinců, aby vykořenil obchod s drogami, sužující filipínskou společnost. Krvavá válka proti drogám, kterou Duterte rozpoutal po příchodu k moci, stála život nejméně 5700 lidí a vyžádala si rovněž tisíce poprav bez soudu.

Mnoho jiných států a nevládní organizace filipínského prezidenta kritizují kvůli brutální kampani, jejíž metody odporují právnímu státu.

Duterte, který veškerou kritiku ignoruje, se o výjimečném stavu již několikrát zmínil, ale ještě nikdy nehovořil tak přímo. Stanné právo by mu umožnilo nasadit armádu k ochraně veřejného pořádku a dovolilo by mu také mnohem delší věznění bez vznesení obvinění.

Témata:  Filipíny drogy Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy