Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začiná rozpad EU? Pokud odejde Británie, tak jdeme taky, zní ze Švédska

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Gunnar Seijbold/Government Offices

Londýn - O dominovém efektu v případě tzv. brexitu se mezi zastánci setrvání v EU hovořilo často. Nyní průzkum ve Švédsku dokazuje, že by po odchodu Británie o tom samém uvažovali i Švédové.

Ve Velké Británii se i nadále vedou debaty o nadcházejícím referendu o odstoupení z Evropské unie. Vláda ukazuje obyvatelům, proč zůstat, o víkendu navštívil zemi i americký prezident Barack Obama a snažil se přesvědčit Brity, že je pro ně EU výhodou.

Ekonomika, obchod, nezaměstnanost i lepší bezpečnost, to jsou některé z bodů, kvůli kterým by podle premiéra Davida Camerova měla Británie zůstat v EU. Zastánci tzv. brexitu argumentují tím, že by odchod nebyl nijak katastrofický a kritizují některé kroky vlády, jako například letáčky, které místní dostali do svých schránek a které stály 9 milionů liber. 

Podle nejnovějšího průzkumu Economist je aktuálně pro setrvání v EU 51 % Britů, proti 40 % a zbylých 9 % není rozhodnuto. Skotsko oznámilo, že bude chtít znovu jedanat o své samostatnosti a oddělení od Velké Británie, pokud by odešli z EU.

A podle průzkumu veřejného mínění švédské společnosti TNS Sifo, by 36 % Švédů chtělo EU opustit, pokud by to udělali Britové. Pro setrvání by bylo 32 %. Zbytek obyvatel odpověděl, že neví, jak by hlasovali. V současné chvíli je pro setrvání 44 % Švédů. Následovat by podle studie mohlo i Dánsko a Nizozemí.

Češi se nebojí

V Británii pracují i tisíce Čechů, kterých se toto referendum přímo týká. Většina z nich se však domnívá, že se příliš nezmění, ani v případě odsoupení země z EU. Jakub Krahulec pracuje ve Skotsku pracuje v hotelu asi rok a půl. Zažil tak jednání o odloučení Skotska od Velke Británie a nyní o vystoupeni z EU.

"Byl jsem vždycky euroskeptik a osobně jsem hovořil s vikomtem Moncktonem, jedním z čelních představitelů britského politického spektra kritizujícího EU. Potvrdil mi to, co se mezi lidmi povídá. To, jestli nastane politická změna, se většiny lidí vůbec nedotkne. To nejhorší bude pravděpodobně nutnost dojít si na úřad pro nové dokumenty. Kdo pracuje, nemá problém," uvedl Krahulec pro Eurozprávy.

Podle něj toho EU Británii mnoho nepřináší a důležitější je účast v Evropském hospodářském prostoru (EEA), který zajišťuje volný pohyb osob, zboží a služeb. "EU sama je jen byrokratickou mašinerií, která navíc zavaluje firmy nesmyslnou legislativou. Nemohu říci, jak by případné odstoupení z EU ovlivnilo můj život. Budu obklopen stále stejnými lidmi a dovolím si tvrdit, že by to byla méně významná záležitost než například volby do místního parlamentu," domnívá se. Souhlasí s ním i Gabriela Ducháčková, která také pracuje v hotelu. Ani ona si nemyslí, že by se pro ně něco zásadně změnilo.

Témata:  EU Brexit Velká Británie Švédsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy