reklama

Pouhá euforie

Navzdory predikcím trhy nepadají na dno, ale ve skutečnosti na referendum o brexitu i Trumpovo zvolení zareagovaly silným růstem, jelikož živelný duch obchodu dostal volný průchod, podotýká expert. Vysvětluje, že mnoho ředitelů dospělo k názoru,  že navzdory slabostem zvoleného amerického prezidenta povede pro-obchodní postoj jeho administrativy v kombinaci s republikány ovládaným Kongresem k nové éře podpory byznysu a mnohem nižším daním a regulační zátěži.

"To zase, jak se argumentuje, bude motorem velkého posílení investic a zakázek, což zahájí mocný kruh ekonomického růstu a vzestupu důvěry," pokračuje Summers. Ač přiznává, že takový scénář nyní vypadá mnohem reálněji než v den Trumpova zvolení, sám nevěří, že se nakonec naplní. Za pravděpodobnější považuje variantu, že aktuální hladký chod trhů a přívětivá nálada se s odstupem času ukážou jako pouhá euforie.

Ekonom John Keynes měl podle Summerse pravdu, když kladl důraz na důležitost živelného ducha, ale je správné také zdůraznit, že v středně a dlouhodobém horizontu jsou dominantní politické a hospodářské aspekty. "Historie se hemží příklady populistických autoritářských opatření, která přinesla krátkodobé výnosy, ale chabé dlouhodobé výsledky," varuje profesor.

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Nový americký prezident se bude pohybovat na slabých politických základech a je nepravděpodobné, že dokáže přinést výsledky, které slíbil klíčovým voličským segmentům, tvrdí odborník. Od Trumpa očekává též nebezpečná dobrodružství na mezinárodní scéně, což přibližuje možnost, že během roku se objeví cyklus rostoucí deziluze, zklamání a nesouhlasu.

"Trump bude zřejmě prvním moderním americkým prezidentem, který nastupuje do úřadu s větším odmítáním než podporou veřejnosti," pokračuje Summers. Dodává, že ačkoliv nikdo zvenčí nemůže posoudit pravdivost obvinění ohledně provázání Trumpovy kampaně s Ruskem, stín možného skandálu je v současnosti v mediálním prostoru více přítomný, než tomu bylo před druhým funkčním obdobím Richarda Nixona v Bílém domě. Trumpova rodina navíc nadále řídí jeho obchodní zájmy, což nabízí minimálně potenciál pro obvinění z vážného střetu zájmů, konstatuje expert.   

Nesplnitelné sliby

Především možnost, že Trump splní své sliby klíčovým středostavovským voličům, považuje profesor za málo pravděpodobnou. Důsledkem slabého mexického pesa, které se propadlo kvůli rétorice nového rezidenta, bude pouze více mexických přistěhovalců v USA a více firem upřednostňujících k výrobě svých produktů Mexiko před kupříkladu Ohiem, míní ekonom.     

Navíc není možné zrušit Obamovu zdravotní reformu, aniž by o zdravotní pojištění přišly miliony Američanů a větší zátěž padla na ty s určitými predispozicemi, varuje Summers. Doplňuje, že pokud se Trump bude držet navrhovaného zvýšení cel, dojde k propadu reálných mezd a příjmů, jelikož ceny porostou rychleji než platy. Všichni v Kongresu navíc souhlasí, že daňovou reformu nelze provést za pár měsíců a není možné realizovat deklarovaný cíl nového prezidenta, tedy výrazné snížení daně pro firmy a nejbohatší lidi, a férově rozdělit přínos daňových škrtů při zamezení velkého nárůstu federálního dluhu, konstatuje odborník.      

"Konečně, Trump bude podstupovat některá velká rizika," varuje profesor. Za takové označuje i snahu využít politiku jedná Číny jako nástroje k zisku čínských obchodních ústupků, což ve výsledku přináší hrozbu velkého konfliktu a komplikuje spolupráci v kritických otázkách, jakou je severokorejský jaderný program. Zpochybňování významu EU a NATO zase riskuje další podrývání amerických primárních demokratických spojenců v době, kdy jsou tyto země politicky křehké, připomíná Summers.

Jednostranné zavedení cel či proměna daňového systému, který podporuje export a trestá riskantní dovoz, může mít spolu s odvetným protekcionismem a silným dolarem potenciálně smrtící dopady na globální ekonomiku, obává se expert. Doplňuje, že ohrožování obchodu, k němuž došlo mimo jiné prostřednictvím útoku na farmakologický průmysl na Trumpově nedávné tiskové konferenci, přináší hrozbu posílení nejistoty a dokonce zpochybňování vlády práva.   

Živelný duch trhu je podle ekonoma nestálý a důležitý zároveň. Momentálně zajisté existují podněty k hospodářskému růstu, deklaruje Summers. Zároveň varuje, že rychlost, k níž se změnily nálady na trzích po hlasování o brexitu a amerických volbách, by měla vést k ostražitosti. "Mohou se snadno změnit znovu. Pokud někdy nastal čas doufat v nejlepší, ale chystat se na nejhorší, je to nyní," uzavírá varovně profesor.