Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané bombardovali vojenské tábory Islámského státu v Libyi

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Tripolis – Na vojenské tábory takzvaného Islámského státu (IS) v Libyi ve středu večer zaútočily americké letouny. Pozice džihádistů bombardovaly ve snaze zneškodnit extremisty, kteří prchli ze své bývalé bašty v Syrtě. Při náletech přišlo o život přes 80 islamistických bojovníků, někteří z nich údajně aktivně plánovali útoky v Evropě.

Informovala o tom agentura AP s odkazem na zdroj z amerického ministerstva obrany. Ministerstvo tuto zprávu později potvrdilo.Jde zřejmě o poslední vojenskou operaci, kterou schválil dosluhující americký prezident Barack Obama. 

Tábory, na které Američané zaútočili s pomocí bombardérů B-2 i bezpilotních letounů, podle zdroje ležely 45 kilometrů jihozápadně od pobřežního města Syrta.

Při náletech přišlo o život přes 80 islamistických bojovníků, někteří z nich údajně aktivně plánovali útoky v Evropě. Oznámil to americký ministr obrany Ash Carter.

"Musíme udeřit na ISIL, kdekoli se objeví. Platí to zejména s ohledem na skutečnost, že víme o několika bojovnících ISIL v Libyi, kteří byli zapojeni do plánování útoků," uvedl podle agentury Reuters Carter. ISIL je zkratkou pro Islámský stát, která se někdy používá.

Cílem bombardování byli podle zdroje teroristé, kteří prchli, když USA podnikly nálety na Syrtu v prosinci 2016. Spojené státy tehdy potvrdily, že libyjské prozatímní vládě pomohou v boji proti IS, pokud je o to požádá.

Témata:  U.S. AIR FORCE Libye Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.