Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zika ustupuje i v Brazílii, boj s virem ale není zdaleka u konce

Komár
Komár
Foto: Reprofoto YouTube

Rio de Janeiro - Zástupkyně šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) Marie-Paule Kienyová dnes oznámila, že je virus zika v Brazílii na ústupu. Vyhráno ale zdaleka není.

V Brazílii již bylo podle odhadů expertů nakaženo přes 1,5 milionu lidí, počet nových případů však v posledních týdnech klesá, což je patrně způsobeno především koncem letního období v zemi.

Zda se zika začne opět šířit s příchodem teplejšího a vlhkého období, zatím podle ní není jasné. Stejně tak se nedá vyloučit jeho budoucí širší výskyt v Africe či Evropě.

Virus přenáší primárně komár druhu Aedes aegypti vyskytující se především v latinskoamerických a karibských zemích. Doba jeho největší aktivity ale nyní odeznívá. Pokles nových případů je podle Kienyové registrován rovněž v Kolumbii.

Většina nakažených necítí téměř žádné příznaky a nevyhledá lékaře, proto jsou počty udávaných případů velmi orientační. U jiných lidí se zika projeví podobně jako chřipka. Největší nebezpečí viru spočívá v tom, že s vysokou pravděpodobností způsobuje mikrocefalii.

Témata:  virus Zika Brazílie WHO komáři

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy