Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obamovi se balí, Bílý dům je téměř vyklizen

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington – Funkční období Baracka Obamy se chýlí ke konci. Hlavou státu je do pátku 12:00 místního času (18:00 SEČ), kdy složí přísahu jeho nástupce Donald Trump.

Oficiální akce, projevy a tiskové konference má za sebou, dnes má podle poradců volnější program, byť Bílý dům neopouští. První rodina USA balí a chystá se k odjezdu do nového bydliště v luxusní washingtonské čtvrti Kalorama. Dnes Obama absolvoval běžnou denní schůzku s poradci a na oběd s viceprezidentem Joe Bidenem.

Úplně posledním Obamovým státnickým činem je závěrečná série milostí a prominutí trestu, jakých v minulých týdnech podle médií udělil stovky. Největší reakci vyvolalo zkrácení trestu pro Chelsea Manningovou, která ještě jako vojín Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks statisíce tajných armádních a diplomatických dokumentů. Mezi posledními omilostněnými jsou pachatelé nenásilných.

V Bílém domě už dnes zůstalo jen pár členů prezidentského týmu. Fotografie Obamy a jeho rodiny pomalu mizí ze zdí chodeb západního křídla, kde jsou kanceláře prezidenta a jeho poradců. Mnoho z nich je prázdných, zbylí úředníci Obamova štábu odvážejí krabice s dokumenty, odevzdávají úřední mobily a loučí se s personálem.

Svou poslední tiskovou konferenci Obama ve středu zakončil optimisticky. „Je pravda, že za zavřenými dveřmi nadávám víc než na veřejnosti," zněla závěrečná prezidentova slova. „Občas jsem naštvaný a znechucený jako kdokoli jiný. V duši ale cítím, že budeme OK,“ uvedl.

Témata:  Barack Obama Donald Trump Bílý dům USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy