Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo píše o Trumpovi. Není to hezké čtení

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Berlín - Trump se vyjádřil jasně, s nejasnými důsledky. Tak v titulku shrnul převládající názor německých médií k pátečnímu inauguračnímu projevu nového amerického prezidenta list Die Welt.

Německé deníky se soustřeďují na pravomoci, které nyní Donald Trump soustředil do svých rukou, a poukazují především na prezidentovu výhradní moc nad "jaderným kufříkem".

Nový americký prezident promluvil nikoliv jako konzervativec, nýbrž jako uzurpátor, konstatuje Die Welt. A jeho inaugurační projev bude mít důsledky.

List připomíná, že Trump byl prvním prezidentským kandidátem, který otevřeně mluvil o možném žádoucím nasazení takových zbraní. Žádný jiný z jeho předchůdců od roku 1945 nekoketoval s mocí, kterou by mu přineslo složení prezidentské přísahy. A nyní je Trump 45. americkým prezidentem, konstatuje Die Welt a poukazuje na jediný zahraničněpolitický cíl, který Trump označil.

"Sjednotíme civilizovaný svět proti radikálnímu islámskému terorismu a vyhladíme ho," prohlásil. To byla jasná věta s nejasnými důsledky, napsal Die Welt. Její úspěch je konkrétně změřitelný, kontrolu ale získá Trump jen tehdy, bude-li vojensky mnohem silněji aktivní, než (Barack) Obama.

Pro první rok nové (Trumpovy) éry bude podle listu určující konflikt mezi Oválnou pracovnou a Senátem, nikoliv elegance předání moci nebo hněv protidemonstrantů. V Senátu totiž drží rozhodující hlasy pro dosažení republikánské většiny Trumpovi rozhořčení vnitrostraničtí odpůrci.

Erfurtský list Thüringer Allgemeine označil Trumpův inaugurační projev za lehce zředěnou verzi prezidentových předvolebních projevů plných pompézních slibů. Jak je chce splnit, Trump ani v pátek neřekl. "Jeho bojovým heslem je 'Amerika především'," to je ale podle erfurtského listu jen náhražka za 'Trump především'.

Témata:  Donald Trump Německo noviny a tisk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy