Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty proti Trumpovi můžeme čekat i v budoucnu. Začíná éra arogance, varují experti

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Skeptici řeknou, že s jednodenním protestem, jako byl ten sobotní 21. ledna 2017, se nový prezident USA Donald Trump a Republikánská strana lehce vyrovnají. Jenomže zřejmě nešlo o ojedinělou akci, píše list The Washington Post.

V sobotu se v ulicích amerických měst objevila liberální Amerika. S pletenými růžovými čepičkami na hlavách, jako upomínkou na krutý výrok prezidenta Trumpa na adresu žen.

Ať se administrativa snaží jakkoli od čísel distancovat - mluvčí Bílého domu Sean Spicer řekl, že neexistuje přesný údaj o účastnících, jelikož odhady velikosti davu se neposkytují - je patrné, že na protestu ve Washingtonu bylo více lidí než na inauguraci den předtím.

Patrně nešlo o ojedinělou akci. Nebyl to jeden pochod v hlavním městě, ale demonstrace po celých USA. Je tedy jisté, že opozice má silnou základnu v jednotlivých komunitách. Dále je těžké předpovědět reakci Trumpa. Žádný prezident nečelil protestům okamžitě, když se ujal moci, a žádný tak rychle nezmobilizoval tolik odpůrců. Za třetí - pochodu se zúčastnili lidé bez ohledu na politickou příslušnost. Nikdo neprosazoval úzké ideologické "pravdy". Konečně Trumpova kampaň probudila z letargie mnoho pokrokářů i umírněných. V sobotu se pochodovalo za práva žen a proti Trumpovi, ale také proti samolibosti, a to bylo hlavní poselství těch akcí.

V Trumpově inauguračním projevu chybělo mnohé, ale především jakýkoli projev pokory, soudí The New York Times. I ten, kdo si je sebou dostatečně jist na to, aby se ucházel o prezidentství, si má být vědom odpovědnosti, jakou na sebe bere.

S Trumpem USA podle listu vstupují do éry arogance. Jeho první kroky po příjezdu do Washingtonu vedly ve čtvrtek do jeho hotelu, jehož sál označil za úžasný a řekl, že to místo musel postavit génius. Tvrdí neověřitelné, totiž že USA budou mít vládu s vůbec nejvyšším IQ. Neustále poukazuje na to, že vše, co on dělá, je epochální a ohromné.

Jeho inaugurační projev byl ale nejen tematicky temný, ale taky stylově chudý, bez jakékoli poezie. Pomalu vyslovoval krátké jednoduché věty, jako by hovořil k dětem.

Nedostatek zdvořilosti se podle amerického listu projevuje i na složení jeho "vysoce inteligentního" kabinetu - mezi nominovanými není demokrat ani příslušník hispánské komunity, z černošské jen jeden. Mnozí jsou miliardáři, další stejně výřeční jako Trump. Domýšlivost k prezidentům patří - George Bush věřil ve svůj šarm a odvahu, Barack Obama ve svůj úsudek. Nikdo z nich se ale nevychloubal ani škodolibě neradoval.

Témata:  Donald Trump USA demonstrace v USA

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy