reklama

Erdogan vyzval Magufuliho, aby nechal zavřít školy napojené na muslimského duchovního Gülena, kterého Turecko označuje za hlavního strůjce loňského pokusu o převrat a který žije v USA, napsala agentura AP.

Turecký prezident řekl, že věří ve spolupráci mezi oběma zeměmi, a to zejména v oblastech cestovního ruchu, zemědělství a stavebnictví. Zároveň ale uvedl, že se snaží informovat své přátele o nebezpečí mezinárodních škol a jiných institucí, které jsou napojeny na Gülena. „Tyto organizace jsou hrozbou nejen pro Turecko, ale představují nebezpečí ve všech zemích, kde se nacházejí... Snažíme se o tom informovat své spojence, aby nebyli vystaveni stejným problémům, jako jsme byli my, " uvedl.

V Tanzanii nyní funguje 11 škol inspirovaných Gülenem. Z asi 3000 studentů, kteří do těchto škol chodí, něco přes polovinu tvoří muslimové. Vedoucí škol odmítají, že by měli cokoliv společného s loňským pokusem o převrat.

Gülen žije v USA a Ankara zatím marně žádá o jeho vydání. Turecká vláda provádí od loňska rozsáhlé čistky ve státní správě, armádě, policii, ve školách a na univerzitách a v médiích. Z práce bylo nuceno odejít přes 100.000 státních zaměstnanců, mezi nimiž jsou vedle učitelů například i soudci nebo prokurátoři. Na 36.000 osob skončilo ve vězení. Gülen popírá účast na převratu a tvrdí, že jej nejspíše zinscenoval sám Erdogan, aby mohl pomocí následných čistek posílit svou moc.