reklama

Posledního přeživšího vyprostili záchranáři v sobotu, celkem neštěstí přežilo 11 lidí. Dnes se uskuteční první pohřby obětí neštěstí.

V pondělí záchranáři objevili tři živá štěňata. Zdůraznili ale, že to bylo v kotelně, tedy daleko od místa, kde se podle nich nacházejí pohřešovaní.

Lavina zavalila hotel na úpatí italského pohoří Gran Sasso ve středu.  Prokurátorka Cristina Tedeschiniová včera večer informovala, že úřady událost vyšetřují, přičemž jsou ohledně jejího hodnocení všechny možnosti otevřené, tedy od zásahu vyšší moci po mnohočetné zabití z nedbalosti.

Prozatím zkoumají, zda byl hotel postaven a zprovozněn v souladu se všemi nařízeními. Rovněž ověřují všechnu telefonickou a písemnou komunikaci mezi hotelem a okolním světem.

Italský list Corriere della Sera napsal, že několik hodin před neštěstím naléhavě žádal úřady o pomoc ředitel hotelu. Učinil tak po prvním z několika zemětřesení, které střední Itálii ten den postihlo. "Klienti hotelu mají po zemětřesení strach. Telefony nefungují. Jsme odříznuti od světa, silnice jsou zablokované. Generátory na výrobu elektřiny vydrží jen do zítra," napsal ředitel hotelu Rigopiano Bruno di Tommaso v e-mailu, který poslal prefektovi provincie Pescara, oblastní policii a starostovi města Farindola.

První otřesy o síle zhruba 5,3 stupně zasáhly střední Itálii 18. ledna asi v 10:25 místního času. Necelou hodinu poté následovalo silnější zemětřesení o intenzitě 5,7 stupně a pak ještě dva o něco slabší otřesy. Lavina se na hotel Rigopiano zřítila kolem 16:30, uvedla agentura ANSA.