Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání v Astaně skončilo. Rusko, Turecko a Írán uzavřely dohodu, opozice spokojena není

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Astana/Damašek - V kazašské metropoli dnes skončily mírové rozhovory o Sýrii. Rusko, Turecko a Írán se dohodly na vytvoření mechanismu monitorování porušování příměří v zemi. Opozice ale není se závěrečným prohlášením spokojena.

Dokument říká, že všechny tři země budou pokračovat ve společném úsilí bojovat proti Islámskému státu a stoupencům teroristické sítě Al-Káida v Sýrii. Vyzývá rovněž syrské povstalce, aby se distancovali od radikální skupiny Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra).

Teherán, Moskva a Ankara se rovněž shodly, že syrský konflikt nemá vojenské řešení. Dokument dodává, že jednání v Astaně připravila další, tentokrát politické rozhovory o Sýrii, které se mají uskutečnit v Ženevě 8. února.

Za opozici byli v Astaně zástupci skupin bojujících proti režimu, které vedl Muhammad Allúš. Syrskou vládní delegace, v níž byli i zástupci armády, vedl vyslanec při OSN Bašár Džaafarí. Ten hned po pondělních úvodních proslovech odsoudil řeč povstalců, která podle něj byla provokativní a nestoudná. S tvrdými vyjádřeními následně přišel i vůdce rebelů Allúš. Režim prezidenta Asada popsal jako teroristický stát.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Kazachstán

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy