Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedení německé SPD chce za kandidáta na kancléře Schulze

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Vedení německé koaliční sociální demokracie se vyslovilo pro bývalého předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze. Chce ho jako kandidáta strany na kancléře.

Schulze chce grémium i v čele SPD, uvedl končící předseda strany a vicekancléř Sigmar Gabriel, který se nyní stane do podzimních voleb ministrem zahraničí.

"Samozřejmě to nebylo jednoduché rozhodnutí, ale jsem si jistý, že je správné," řekl Gabriel na večerní tiskové konferenci v Berlíně k tomu, že sám nebude kandidovat na funkci šéfa vlády a odstoupí i z čela strany. Schulz, kterému kandidaturu nabídl v sobotu, má podle něj větší šance na úspěch v zářijových parlamentních volbách.

Pro úspěch SPD je podle Gabriela důležité i to, aby kandidátem na kancléře a předsedou strany byla jedna a tatáž osoba. "Kandidatura je důvěryhodná, jen když má zároveň celá strana jednotné vedení," míní odcházející ministr hospodářství, který se v příštích dnech přesune do funkce šéfa diplomacie. V té vystřídá Franka-Waltera Steinmeiera, jenž se v únoru podle všeho stane spolkovým prezidentem. I se změnou Gabrielova ministerstva dnes grémium souhlasilo.

Gabriel, který SPD vedl od konce roku 2009, straně poděkoval za čas v jejím čele. Vyjádřil také přesvědčení, že má po Schulzovi ve straně zřejmě největší zahraniční zkušenosti, a proto se nabízelo, aby přezval post šéfa německé diplomacie.

Témata:  Martin Schulz Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy