reklama

Oznámily to dnes zdroje z FSA. Fronta dobytí Sýrie, která se dříve jmenovala fronta An-Nusra, se hlásí k Al-Káidě a ofenzivu proti ostatním skupinám působícím v provinciích Idlib a Halab zahájila v úterý. Skupina je stejně jako Islámský stát (IS) řazena k teroristickým skupinám, do jednání zapojena není a nevztahuje se na ni ani příměří dohodnuté v prosinci.

V úterý označila Fronta boje na severu za preventivní akci proti skupinám, které se prý spikly proti ní. Některé údajně předávaly koalici, jež bojuje proti radikálům, informace o pozicích fronty. Podle agentury Reuters šlo o první velký střet povstaleckých skupin v oblasti Idlibu, kam po bojích se syrskou armádou a jejími spojenci odešli mnozí povstalci.

Bojuje se také na dalších místech Sýrie. Rusko dnes oznámilo, že šest jeho bombardérů útočilo na cíle IS v provincii Dajr az-Zaur. Letadla podobně jako v minulých dnech vzlétla ze základen v Rusku.

Od úterka vytlačili syrská armáda a její spojenci IS z několika vesnic na severu provincie Halab. Armáda se tak dostala do osmikilometrové vzdálenosti od pohraničního města Al-Báb, které ovládá IS. O Al-Báb, který leží asi 30 kilometrů na jih od turecké hranice, proti IS bojuje také turecká armáda a povstalecké skupiny, které Ankara podporuje.

Turecko v úterý oznámilo, že tyto skupiny jsou u města blíž než syrská armáda a že ho zřejmě vybojují dříve. Ankara nehodlá Al-Báb syrské armádě vydat. Ankaře nejde jenom o vytlačení IS, ale také kurdských jednotek, které ovládají velkou část pohraničí. Rusko, které stojí na straně Damašku, v poslední době začalo s Tureckem vojensky spolupracovat a minulý týden se jeho letadla zapojila do bojů o Al-Báb na straně Turecka.

Rusko dnes oznámilo, že se ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sejde v pátek s představiteli syrské opozice. V její delegaci nebudou zástupci těch skupin, které se zúčastnily jednání v Kazachstánu. „Pozvali jsme na pátek všechny oponenty, kteří si přejí přijet. Je to politická opozice. Budeme je informovat o tom, co se dojednalo v Astaně, a o naší představě dalšího vývoje," sdělil Lavrov.

Jednáních v Astaně se zúčastnili zástupci syrské vlády a poprvé také zástupci bojující opozice. Výslednou dohodu podepsaly Turecko, Rusko a Írán, které schůzku zorganizovaly. Účastníci se dohodli na posílení a zajištění příměří. Povstalci závěrečné prohlášení odmítli podepsat.