Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlická krize nekončí. Běženci mají novou naději

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Idomeni - Uprchlíci po týdnech strávených na zavřené hranici na severu Řecka nyní hledají nové, ilegální trasy do Makedonie. Pod rouškou tmy se prodírají lesy a lezou do kopců v naději, že se dostanou přes makedonskou hranici a odtud dále do Evropy.

Svědek agentury Reuters spatřil v sobotu po setmění skupinu 70 lidí pochodovat z Řecka na území Makedonie na místě, kde mezi oběma zeměmi není vystavěn žiletkový plot. Tito se pohybovali v hlubokých lesích, aby se ukryli před policisty.

Místo, na kterém byli migranti viděni, se nachází přibližně 20 kilometrů od řecké vesnice Idomeni, kde v rozsáhlém stanovém městě přebývá asi 10 tisíc migrantů. Ti zde uvízli po zavření hranic balkánských zemí, ke kterému došlo v únoru.

Řecké úřady opakovaně vyzývají migranty, aby se organizovaně přestěhovali do připravených přijímacích center po celé zemi. Žadatelé o azyl to ale odmítají. Naopak zvažují, že odejdou z Idomeni a budou hledat místa, kterými se bude dát projít přes hranice a pak pokračovat Balkánem až do západní Evropy. 

"Není jiné řešení. Jak by se ostatní cítili v mé situaci? Co by udělali s takovým životem, jaký žijeme my? Byly by s ním spokojeni, s tím, co se děje a co kolem sebe vidí?" ptá se řekl Mútaz, Syřan z Aleppa.

Další Syřan z Damašku tvrdí, že se pokusí překročit albánskou hranici, která je západněji. "Je sice šance, že dovnitř se člověk dostane makedonskou trasou, ale makedonská armáda ho vrátí zpátky," řekl agentuře Reuters.

Agentura v této souvislosti připomíná, že někteří lidé se vydají na cestu na vlastní pěst. Jiní ale využívají služeb pašeráků, kteří si nechají za pašování přes hranici zaplatit částky až ve výši několika tisíc eur.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy