Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo navýší počet vojáků na misi OSN v Mali

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Spolkový sněm dnes schválil návrh, podle kterého Německo výrazně rozšíří svou účast na vojenské misi OSN v Mali. Zatímco dnes tam působí asi 530 německých vojáků, do budoucna jich má být až 1000. Dalších až 300 se jich bude na jihu africké země podílet na výcviku místních vojáků.

Mise OSN v Mali (MINUSMA) je podle německých médií v současné době nejnebezpečnějším nasazením modrých přileb. Útoky rebelů a islámských radikálů si vyžádaly už desítky životů vojáků i zaměstnanců OSN.

Důležitá je též otázka migrace. Mali je spolu se sousedním Nigerem jednou ze zemí, kudy do Libye a posléze přes Středozemní moře do Evropy směřuje velká část běženců.

Německý kontingent se v Mali, kde působí i čeští vojáci, podílí především na operacích v oblasti města Gao ve střední části země, kterou dříve ovládali povstalci. Na starosti má zejména monitorování okolí pomocí bezpilotních letounů. Nově se bude podílet i na záchraně zraněných, a to díky bojovým a transportním vrtulníkům, které dostane.

Témata:  Německo Německá armáda Mali OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy