Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tataři z Krymu svůj medžilus mít nebudou, potvrdil ruský soud předchozí výnos

Most na Krym, ilustrační foto
Most na Krym, ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Dubnový výnos krymské prokurátorky o zastavení činnosti neoficiálního tatarského parlamentu medžlisu dnes potvrdil nejvyšší soud v Rusku. Krymští Tataři, kterých je poloostrově čtvrt milionu se zhruba 2,3 milionu obyvatel, jsou věrni Ukrajině.

Prokurátorka Natalja Poklonská požádala o zařazení medžlisu na seznam extremistických organizací. Zákaz činnosti medžlisu po rozhodnutí Poklonské důrazně kritizoval generální tajemník Rady Evropy Thorbjørn Jaglan.

Před anexí Krymu Tataři opakovaně vyjadřovali obavy o svůj osud s odkazem na historické zkušenosti. Ještě během druhé světové války je sovětský vůdce Josif Stalin nechal kvůli obviněním z kolaborace deportovat především do středoasijských sovětských republik, legálně se mohli vrátit na Krym až po několika desetiletích.

Moskva na jaře 2014 opakovaně prohlásila, že práva krymských Tatarů zůstanou zachována. Tataři ale tvrdí, že tomu tak není. Jejich představitelé jsou údajně šikanováni, pokud neuprchli na Ukrajinu.

Jeden z vůdců medžlisu Nariman Dželjal dnes  v Simferopolu prohlásil, že jeho organizace bude podávat odvolání a obrátí se i na evropské instituce.

Témata:  Krym Rusko Ukrajina vlajky

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy