Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihosúdánská armáda platí neexistující vojáky

Armáda Jižního Súdánu
Armáda Jižního Súdánu
Foto: Pixabay

Džuba - Americká neziskovka Enough Project upozornila na závažný problém v armádě Jižního Súdánu. Prý je prolezlá korupcí, což má mimo jiné za následek pokračování násilí v africké zemi.

V prosinci 2013 v zemi vypukla občanská válka. V srpnu 2015 dosáhli znepřátelení politici Salva Kiir a Riek Machar dohody o příměří, boje v Jižním Súdánu ale pokračují. V důsledku násilností přišly o život desítky tisíc lidí a více než dva miliony lidí opustily své domovy.

Armáda nejmladšího státu ve světě se podle americké neziskové organizace dopouští systémové korupce.

Větší moc mají v důsledku korupce ti, v jejichž zájmu je, aby násilí pokračovalo a oni tak mohli dále čerpat státní prostředky. Zpráva uvádí, že jihosúdánská armáda oficiálně vyplácí mzdy až 100 tisíc vojáků, kteří ve skutečnosti neexistují. Tyto peníze pak putují přímo na konta vlivných osob v armádě.

Témata:  Jižní Súdán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy