Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš odjel do Bruselu vysvětlovat námitky k návrhu reverse charge

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Český ministr financí Andrej Babiš dnes v Bruselu informoval své unijní kolegy o výhradách, které má Česká republika vůči podobě návrhu Evropské komise na obecný mechanismus přenesené daňové povinnosti při výběru daně z přidané hodnoty (DPH).

O možnost využívat obecný systém takzvané reverse charge velmi stojí nejen Česko, ale i Rakousko. Jiné země dnes ale na ministerském jednání daly najevo obavy z důsledků takového kroku. Základem systému přenesené daňové povinnosti je přesun platby DPH z dodavatele na odběratele. Bránit má takzvaným karuselovým podvodům, kdy dodavatel daň neodvede a odběratel si ji nárokuje ve formě odpočtu. V současnosti mohou země mechanismus uplatnit za přísných podmínek výběrově.

"Jsem rád, že návrh byl konečně předložen a můžeme s ním začít pracovat," poznamenal Babiš, který kolegům připomněl, že reverse charge je jeho "obsese" a mluví o ní od léta 2014. Na nevybrané DPH ztrácí EU ročně 160 miliard eur (přes 4,3 bilionu Kč).

Česko žádalo možnost spustit nejméně pětiletý pilotní projekt obecného mechanismu reverse charge, který by umožňoval jeho využití u transakcí nad 10.000 eur (270.000 Kč). Evropská komise, která chystá celý nový evropský režim pro DPH, v prosinci splnila slib a s návrhem v prosinci přišla.

K překvapení Prahy a Vídně však předložený materiál neumožňuje použít systém přímo, ale až po povolení od komise. Stát, který o něj žádá, musí splňovat určité podmínky, které jsou z českého pohledu velmi přísné. Rakousko upozornilo, že v nynější podobě návrhu by systém nemohlo použít.

Babišovi vadí tři konkrétní věci. Nesouhlasí s tím, že podmínkou souhlasu komise by musela být určitá minimální výše nevybrané DPH.Vadí mu také, že by už po půl roce mohla Evropská komise fungování systému v některé zemi zastavit. Podle Babiše to znamená nejistotu pro firmy a Praha žádá, aby takové rozhodnutí bylo na ministrech financí EU.

Pro Česko je nepřijatelné i to, že obecný systém reverse charge by v zemi, která splní podmínky a získá povolení jej používat, měl skončit nejpozději v roce 2022. Babiš si myslí, že by tato možnost měla existovat až do chvíle, kdy v EU začne platit nový režim pro DPH.

O podobě návrhu nyní budou jednat experti členských zemí, maltské předsednictví EU chce věc ještě v první polovině letošního roku uzavřít.

Témata:  Andrej Babiš EU daně

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy