Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump dělá velkou chybu? Vzpomeňte si, jak vznikl Islámský stát, varuje novinář

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump oznámil, že chce obnovit program výslechů podezřelých z terorismu v tajných věznicích Ústřední zpravodajské služby (CIA) v zahraničí. Server Independent však cituje libyjského státního příslušníka, který při jednom takovém mučení uvedl něco, čím Američané omlouvali svou invazi do Iráku. „Zabíjeli mě,“ popsal později vězeň své mučení agentům FBI. „Musel jsem jim něco říct.“

V rozhovoru pro televizi ABC Trump řekl, že v účinnost krutých výslechových technik věří. „S ohněm musíme bojovat zase ohněm," konstatoval. Prohlásil, že radikální skupiny usekávají hlavy lidem na Blízkém východě. „Nesmíme s tím nic udělat. Nehrajeme na spravedlivém hřišti," řekl a dodal, že v účinnost trýznivých výslechových procedur má „absolutní důvěru".

List však poukazuje, že „mučení absolutně nefunguje“. „Řečeno termínem, kterému Trump rozumí – pokud by bylo mučení měřeno z hlediska obchodního výsledku, už dávno by zkrachoval. Informace získané pomocí waterboardingu, svazování, bití a sexuálního zneužívání se ukázaly být přinejmenším nespolehlivé a přinejhorším škodlivé pro světovou bezpečnost. A když mučení selže, selže pořádně – tak jako tomu bylo v předehře největší katastrofy v nedávné historii Středního východu – invazi do Iráku,“ píše Independent.

Trump strávil celé hodiny káráním staré administrativy kvůli chybám v nešťastném konfliktu, který vedl až ke vzniku Islámského státu. „Viditelně ale opomenul zmínit chybné zpravodajské informace, které k tomu vedly a které byly získány prostřednictvím mučení,“ připomíná novinář Robert Verkaik, který se zabývá bezpečnostní a právní tématikou.

Verkaik také poukazuje, že toto falešné doznání bylo získáno od Libyjce podezřelého z terorismu - Ibn al-Šejka al-Libiho, který byl v listopadu 2001 po pádu Talibanu zajat v Afghánistánu a který byl držen na letecké základně Bagram. Tam byl nejprve mučen americkými vyšetřovateli, pak byl převezen do Egypta, kde byl podroben všemožným způsobům mučení včetně waterboardingu. „Není překvapením, že od Libiho získali plné doznání během dvou dnů od přistání v Káhiře,“ vysvětluje novinář.

Ústředním motivem tohoto doznání byl vztah mezi Saddámem Husajnem a al-Káidou. Právě to byla důležitá zpráva, kterou obdržela Bushova administrativa spolu se složkou o případné invazi do Iráku. Nikoho podle novináře nezajímalo, že Libiho tvrzení, že Usáma bin Ládin poslal bojovníky, aby byli vytrénováni v používání zbraní hromadného ničení u Husajna, je totální nesmysl. „Oni mě zabíjeli. Musel jsem jim něco říct,“ přiznal později muž pro FBI.

Libi ale není jediný. Khalid Sheikh Mohammed, duchovní otec teroristických útoků z 11. září a mnoha dalších zvěrstev, byl po jeho dopadení v Pákistánu v roce 2003 považován za dobrý zdroj informací o plánovaných operacích al-Káidy. Během jednoho měsíce na něm byl 183krát praktikován waterboarding v naději, že tyto informace vydá.

„Ale mučící techniky, eufemisticky označované jako „rektální rehydratace" či „získání pozornosti“, skončily do značné míry bezvýsledně. Podle vyšetřování Senátu Mohammed CIA poskytl pouze řetězec lží,“ připomíná novinář s tím, že sám Senát tyto zprávy označil za nepodložené a vymyšlené. Navzdory tomu všemu tyto praktiky pokračovaly.

„Obnovení amerických středověkých mučíren proti Islámskému státu budou generovat přesně stejný druh riskantních informací, jaké vyvolaly vlnu barbarských odvet po celém Středním východě a v Evropě. Obrázky mučení z vězení Abu Ghraib a Guantánamo Bay znamenají pro islamistický terorismus víc než cokoli jiného od invaze do Iráku. Návrat do starých špatných časů vylepšených výslechových programů bude mít stejný dopad a bude hrát do rukou teroristům,“ varuje novinář.

Témata:  mučení vězňů CIA Islámský stát Donald Trump

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy