reklama

Střelec, který zabil také taxikáře, jenž ho po vraždě právníka pronásledoval, byl dopaden. Policie ho identifikovala jako 53letého Ťi Lina, který pochází z druhého největšího barmského města Mandalaj. Mluvčí barmského prezidenta Tchin Ťjoa policii řekl, že podezřelý je vyslýchán, "aby se zjistilo, proč vraždil, kdo za zločinem stojí či kdo mu zaplatil".

Poradce nositelky Nobelovy ceny za mír Su Ťij, který veřejně prosazoval náboženskou toleranci, byl zastřelen ranou zezadu do hlavy z těsné blízkosti krátce poté, co společně s členy vládní delegace dorazil na letiště z návštěvy Indonésie. V okamžiku vraždy držel v rukou malé dítě, údajně svého vnuka.

Právníkova dcera agentuře Reuters řekla, že její otec byl opakovaně terčem výhrůžek, protože kritizoval pokračující vliv armády v politice. Důvodem vraždy ale mohlo být podle ní i to, že byl muslim. "Spousta lidí nás nenávidí kvůli odlišnému náboženskému vyznání, takže to mohlo být důvodem, zatím ale nevím," uvedla.

V Barmě panuje silná protimuslimská nálada a velká část veřejnosti podporuje pokračující vojenskou operaci v Arakanském státě, který je domovem etnické menšiny Rohingů, jež se hlásí k islámu.