Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filipíny zastavily protidrogové tažení

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Filipínská policie pozastavila protidrogové tažení, které si od léta vyžádalo na 7000 obětí mezi předpokládanými drogovými překupníky a narkomany. Boj s narkotiky a zločinností byl klíčovou součástí předvolební kampaně, kterou vedl prezident Rodrigo Duterte.

Zastavení operace přišlo poté, co skupina policistů zneužila kampaně k únosu a zabití jihokorejského podnikatele. Šéf filipínské policie Ronald dela Rosa dnes oznámil, že pozastavuje protidrogové operace, dokud se nepodaří policejní řady zbavit "ničemů". "Nejprve musíme pročistit naše řady... pak možná můžeme obnovit naši válku proti drogám," prohlásil dela Rosa.

Jihokorejský byznysmen Či Ik-ču byl loni v říjnu unesen ze svého domu nedaleko Manily pod záminkou protidrogového zátahu. Únosci ho uškrtili, ale i poté předstírali, že je naživu, aby se pokusili získat výkupné od jeho rodiny. Jeho tělo bylo nalezeno v ústředí filipínské národní policie, jejíž příslušníci z protidrogového týmu jsou ze zločinu podezřelí.

Duterte původně prohlašoval, že se mu podaří zbavit zemi problémů s drogami během šesti měsíců. V neděli ale uvedl, že problém podcenil, a že v protidrogové kampani hodlá pokračovat až do skončení svého volebního období v roce 2022.

Témata:  Filipíny drogy Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy