Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asad utrpěl mrtvici, kolují zprávy na internetu

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Na internetu a v některých arabských médiích se v posledních dnech objevily informace, že syrský prezident Bašár Asad (51) je v kritickém stavu. Úřady to rezolutně popřely. Na severu Sýrie vznikla nová aliance. Je v ní i radikální formace Fronta dobytí Sýrie, což je bývalá fronta An-Nusra, napojená na Al-Káidu.

Podle některých zpráv Asad utrpěl mrtvici, jiní dokonce psali, že byl postřelen. "Prezidentský úřad všechny tyto zprávy popírá. Prezident Asad se těší skvělému zdraví," stojí v prohlášení. "Tyto zprávy související se změnami na bojišti, i pokud jde o politickou situaci," dodal úřad bez bližších podrobností.

Asadův spojenec Rusko spolu s Tureckem, které podporuje naopak povstalce, uspořádaly minulý týden v kazašské Astaně rozhovory mezi syrskou vládou a opozicí.

Asad ještě před jednáním uvedl, že jeho vláda je připravena jednat "o čemkoli". Na dotaz, zda jsou ochotni jednat rovněž o jeho udržení ve funkci prezidenta, řekl: "Ano, ale moje funkce je dána ústavou. Jestliže chtějí jednat o tomto, musejí jednat o ústavě."

Povstalci, kteří bránili strategické údolí Barada u Damašku, se dnes nechali evakuovat. V údolí je hlavní zdroj vody pro syrskou metropoli a bojovalo se o ně i v době příměří, které v Sýrii platí od prosince. Armáda dnes oznámila, že do provincie Idlib odešlo 1142 bojovníků a 760 členů jejich rodin. Odvážely je tam autobusy a vojsko považuje evakuaci za ukončenou.

Na severu Sýrie vznikla nová aliance skupin bojujících v Sýrii. Je v ní i radikální formace Fronta dobytí Sýrie, což je bývalá fronta An-Nusra, napojená na Al-Káidu. Podle listu Aš-Šark al-Avsat nová aliance Haját Tahrír aš-Šám může změnit rozložení sil a poskytnout záštitu organizacím jako Fronta dobytí Sýrie.

Podle vojenských zdrojů listu Aš-Šark al-Avsat se k nové alianci připojilo už 18.000 členů Fronty dobytí Sýrie. Vede ji šéf fronty abú Muhammad Džúlání a podle listu je vznik nové skupiny pokusem sjednotit radikální skupiny pod jedno vojenské vedení.

Skupiny řazené k umírněné opozici podle listu vznik radikální aliance šokoval. V minulých dnech ztratily v boji proti Frontě dobytí Sýrie své pozice v provincích Idlib a Halab a fronta nyní pohrozila dalšími útoky na pozice Ahrár aš-Šám, pokud tato skupina neodevzdá zbraně zabavené bojovníkům z brigád Sukúr aš-Šám.

To, zda Haját Tahrír aš-Šám obsadí sever Sýrie, záleží hlavně na síle organizace Ahrár aš-Šám, jež byla zapojena do astanských jednání. V minulosti patřila k nejsilnějším ozbrojeným silám v severní Sýrii, ale je podle listu nyní oslabená vnitřním rozkolem. Někteří z jejích členů se rozhodli připojit se k alianci Haját Tahrír aš-Šám. Skupině nyní zůstalo 3000 bojovníků, zatímco nová aliance jich má 31.000.

Témata:  Bašár Asad Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy