Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demokratičtí senátoři se pokusili zablokovat Trumpův protiimigrační příkaz

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Demokratičtí senátoři se v pondělí pokoušeli prosadit zákon, který by zrušil protiimigrační exekutivní příkaz prezidenta Donalda Trumpa. Neuspěli, republikáni hlasování zablokovali.

Trumpovo páteční rozhodnutí odebírá po dobu 90 dnů občanům Íránu, Iráku, Somálska, Sýrie, Libye, Súdánu a Jemenu právo vstoupit na území USA. Na dobu 120 dnů také pozastavuje přijímání jakýchkoli uprchlíků a na neurčito přijímání běženců ze Sýrie. Agentura OSN pro uprchlíky odhadla, že během oněch 120 dnů by se do USA v rámci přesidlovacího programu mohlo dostat 20.000 ohrožených běženců.

Návrh zákona blokujícího Trumpovo rozhodnutí podpořilo 27 demokratických senátorů, oznámila senátorka Dianne Feinsteinová. Vyhlídky na úspěch byly ale mizivé, protože podle senátních pravidel stačí hlas jediného zastupitele k tomu, aby hlasování zmařil. Hlasování svým nesouhlasem znemožnil republikánský senátor Tom Cotton.

Za svobodný přístup cizinců do USA demonstrují stovky lidí na amerických letištích. Stát Washington oznámil, že kvůli kritizovanému dekretu bude prezidenta žalovat.

Trumpovo opatření vyvolalo odpor řady amerických firem, které mnohdy zahraniční pracovníky zaměstnávají. V reakci na dotaz agentury AFP si dnes mnohé společnosti na Trumpův výnos stěžovaly a tvrdily, že ohrožuje jejich fungování a náborový systém namířený do celého světa.

Největší odpor se zvedl v pověstném Silicon Valley, kde sídlí počítačoví, elektroničtí a internetoví giganti jako Apple, Microsoft, Google, Facebook, Airbnb nebo Netflix, kteří zaměstnávají tisíce zahraničních inženýrů.

Témata:  Kongres Spojených států amerických (United States Congress) Donald Trump přistěhovalectví USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy