Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhovory o TTIP jsou mrtvé, tvrdí Trumpův poradce

Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Foto: Pixabay

Washington - Plánovaná dohoda Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), která měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA, patrně nebude. Hlavní obchodní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa ale prohlásil rozhovory za mrtvé.

Peter Navarro označil za jednu z hlavních překážek pro obchodní dohodu mezi USA a EU Německo. To podle něj prostřednictvím "silně podhodnoceného" eura zneužívá Spojené státy i své partnery z Evropské unie, píše list Financial Times.

Zastánci TTIP tvrdí, že dohoda oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Podle odpůrců ale dá větší sílu nadnárodním společnostem a povede ke zhoršení potravinářských, ekologických i pracovních norem. Na protest proti dohodě se již konala řada demonstrací po celé Evropě.

Trump již minulý týden podepsal exekutivní příkaz o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP).

Témata:  TTIP Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy