reklama

Podle serveru Euronews vypukly po požáru mezi somálskými uprchlíky a policií potyčky přímo před budovou úřadu florentské prefektury. Někteří migranti se prý pokusili vstoupit do budovy, policie je ale vytlačila ven.

Asi stovka Somálců bez přístřeší se podle Radia Vaticana před prefekturou dožadovala nového bydlení. „Nejsme návštěvníci, chceme skutečný domov," žádali. Provizorní bydlení ale nepřijali a nakonec obsadili dům na ulici via Silvio Spaventa, který je ve vlastnictví italských jezuitů a ze kterého se má brzy stát studentská kolej.

Tamní arcibiskup, kardinál Giuseppe Betori, minulý týden uvedl, že „situaci sleduje stejně jako všechny události, které se týkají žadatelů o azyl a uprchlíků v městě, a doufá, že se podaří skloubit požadavky zákonnosti, solidarity a pohostinnosti“.

Jeden z migrantů, kteří okupují jezuitský dům, a který žije v Itálii již 10 let, řekl místnímu listu La Nazione, že on a další migranti požadují stabilní bydlení. To, co jim bylo nabídnuto, považuje za nedůstojné, navíc by to bylo jen řešení na několik dní.

„Nejsme zvířata, která je možno přehazovat z místa na místo každé dva měsíce. Jsme uprchlíci a máme více práv než druzí," tvrdí Somálec.