Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice pod vedením USA zabila v Iráku a Sýrii 11 civilistů

Tornado
Tornado
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Při čtyřech leteckých úderech mezi 25. říjnem a 9. prosincem koalice pod vedením USA v Iráku a Sýrii zabila 11 civilistů.

"Ačkoli koalice vynakládá mimořádné úsilí, aby se zaměřila na vojenské cíle takovým způsobem, který minimalizuje riziko civilních obětí, při několika úderech byly civilní ztráty nevyhnutelné," citovala agentura Reuters z prohlášení armády.

Jeden z incidentů se odehrál 7. prosince poblíž města Rakka, které je baštou takzvaného Islámského státu v Sýrii. Při náletu na budovu, kde se skrývali ozbrojenci, zahynulo rovněž sedm civilistů.

Mezinárodní koalice podniká letecké údery na radikály od léta 2014 a od té doby při náletech zahynulo celkem již 199 civilistů, dodala armáda. Nejrůznější monitorovací skupiny udávají ale mnohem vyšší čísla. Například nevládní organizace Airwars hovoří o nejméně 2358 mrtvých civilistech.

Témata:  Sýrie Irák U.S. AIR FORCE USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy