Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakety Grad "prší" na Ukrajinu. Podvolí se Trump tlaku z Moskvy?

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Může být pouhou shodou náhod, že Ruskem podporované síly na Ukrajině zahájily svou největší ofenzivu za poslední měsíce den poté, co ruský prezident Vladimir Putin telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem? Tuto otázku si pokládá úvodník serveru Washington Post. Vlivný deník obratem odpovídá, že o náhodu jde stěží.

Trumpův "těžký problém"

Rakety Grad a palba těžkého dělostřelectva, které od neděle prší na pozice ukrajinské armády, jsou podle prestižního serveru spíše testem, zda se nový vládce Bílého domu podvolí tlaku z Moskvy.

Trump s Putinem během svého hovoru o Ukrajině moc nemluvili, přičemž Trump podle amerických představitelů tamní konflikt pouze označil za "velký problém" a posunul se dál, poukazuje Washington Post. Dodává, že Bílý dům zatím nicméně nevydal exekutivní příkaz okamžitě rušící sankce uvalené na Moskvu kvůli anexi Krymu a akcím na východě Ukrajiny, jak se široce spekulovalo.

"Může to být kvůli protestům, které Trump slyšel v pátek od britské premiérky Theresy Mayové, stejně jako od významných republikánských kongresmanů," spekuluje úvodník. Nastiňuje, že zklamaný Putin možná cítil potřebu nějak Trumpa popostrčit ze své strany, nebo chce potopit na příští pondělí plánovanou schůzku ukrajinského prezidenta Petro Porošenka s jeho největším západním zastáncem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Každopádně ruské zbraně, které po týdny mlčely, v neděli náhle ožily poblíž ukrajinskou vládou kontrolovaného města Avdijivka ležícího severně od separatisty ovládaného Doněcku a ostřelování se brzy rozšířilo na jih do Mariopolu, klíčového města v držení vládních sil na pobřeží Azovského moře, shrnuje washingtonský deník. Jako důkaz, že ofenziva je vážná a řízená Kremlem, uvádí výhružné textové zprávy charakteristické pro ruské jednotky pro elektronický boj, kterými byli zasypáni ukrajinští vojáci i civilisté.

Prohraje nejen Ukrajina          

"Rusko předvídatelně z posledních bojů viní Ukrajinu a ukrajinští velitelé přiznávají, že v posledních týdnech jejich síly postoupily na některých místech kupředu na území nikoho mezi liniemi," píše vlivný server. Soudí však, že Porošenko, který musel přerušit svou návštěvu Německa, má pramalé důvody pro další kolo bojů na východě, když poslední dvě vedla k drtivým ukrajinským porážkám. Navíc ukrajinská ekonomika vykazuje jisté známky oživení, za rok 2016 je hlášen růst, zatímco Rusko zůstává v recesi, poukazuje úvodník. Doplňuje, že pozvolna postupují i hospodářské a institucionální reformy, přičemž nové boje by toto trendy ohrozily.  

To je nicméně jedním z Putinových záměrů, obviňuje americký server. Varuje, že dalším je popostrčit Trumpa k hledání urovnání s Moskvou, které by vyústilo nejen k uvolnění sankcí, ale také k uznání ruské sféry vlivu zahrnující i Ukrajinu. "Co na oplátku?" ptá se Washington Post. Připomíná, že Putin nabízí spolupráci v boji s Islámským státem na Blízkém východě, přičemž Trump tuto možnost opakovaně vyzdvihoval.  

Americko-ruská vojenská spolupráce je však také primárním cílem Putina, a proto dohoda, kterou Kreml nabízí, je výměnou pouze na oko, zdůrazňuje úvodník. Konstatuje, že Putin získá něco, co chce, "výměnou" za něco, co chce rovněž. "Pokud na toto Trump přistoupí, Putin dosáhne i třetího cíle - zmenší globální vliv Spojených států ve prospěch Ruska," obává se Washington Post.

Přesně na to se snaží Trumpa upozornit přední kongresmani jako arizonský republikánský senátor John McCain, konstatuje prestižní deník. Uzavírá varováním, že pokud Bílý dům hodlá ignorovat, co jasně prokázala zkušenost dvou předchozích amerických prezidentů s Vladimirem Putinem, nakonec prohraje nejen Ukrajina.     

Témata:  USA Ukrajinská krize Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.