Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump běhá s demoliční koulí, zahájil kulturní boj, zní z Německa

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Berlín - Kandidát německé sociální demokracie (SPD) na kancléře Martin Schulz v rozhovoru s magazínem Spiegel uvedl, že je americký prezident Donald Trump velkým nebezpečím pro demokracii. Svou rivalku ve volbách Angelu Merkelovou (CDU) vyzval, aby se od dění ve Washingtonu důrazně distancovala.

Schulz, který byl donedávna předsedou Evropského parlamentu, americkou hlavu státu v interview, jehož části zveřejnil server Spiegel Online, rozhodně nešetří. "S čím právě americká vláda začíná, to je kulturní boj," prohlásil Schulz mimo jiné. Trumpa označil za člověka, který značně ohrožuje demokracii.

Dočasný zákaz cestování do USA pro občany sedmi muslimských států považuje kandidát SPD na kancléře za nesnesitelný. "Když Trump běhá s demoliční koulí naším hodnotovým pořádkem, je potřeba jasně říct: 'To není naše politika'," zdůraznil Schulz.

Dnes se ozval i stranický kolega Merkelové a ministr financí Wolfgang Schäuble. Jeden z Trumpových poradců v týdnu Německo kritizoval za to, že využívá výrazně podhodnocené euro, aby získalo hospodářskou výhodu vůči Spojeným státům i partnerům z Evropské unie. "Někteří Trumpovi poradci nechápou, že o evropské měnové politice nerozhoduje německá vláda, ale Evropská centrální banka," řekl Schäuble.

Témata:  Martin Schulz Donald Trump Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy