reklama

Evropský blok přispěje k tomu, aby severoafrická země mohla chránit své hranice. Prioritou tak bude například širší podpora, výcvik a dodávky vybavení libyjské pobřežní stráži.

Unie také slíbila, že ve spolupráci s mezinárodními organizacemi jako je Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) zajistí odpovídající přijímací zařízení a podmínky pro migranty přímo v Libyi. EU rovněž podpoří Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM) v jejím programu dobrovolných návratů.

Média koncem ledna citovala z německé diplomatické korespondence, podle níž jsou podmínky v libyjských uprchlických táborech srovnatelné s nacistickými koncentračními tábory. Uprchlíci, kteří nemají peníze, jsou podle těchto informací stříleni, aby uvolnili místo jiným, kteří jsou ochotni zaplatit převaděčům.

Jak dnes vysvětlil dobře informovaný unijní diplomat, smyslem je postavit do cesty migrační vlně ze subsaharské Afriky do cesty překážky ještě před tím, než se lidé dostanou do lodí mířících přes Středozemní moře.

Rozbít obchodní model převaděčů má podle deklarace evropská podpora místních komunit v Libyi, například na pobřeží či u jižní hranice země tak, aby lidé nemuseli kvůli obživě spolupracovat s kriminálními gangy.

Na podporu urgentních potřeb souvisejících s projekty v Libyi se už Evropská komise rozhodla pro letošní rok v první fázi vyčlenit 200 milionů eur (5,4 miliardy Kč).