Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na ochranu před uprchlíky si obyvatelé postavili kolem domu plot. Teď si ale stěžují

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Lipsko – Obyvatelům bytového komplexu se nelíbí, že má být v jejich blízkém okolí brzy otevřeno nové zařízení pro migranty. Rozhodli se proto, že si postaví vlastní zeď, která by je měla ochránit před problémy. Informuje o tom server Express.

Nové uprchlické zařízení by mělo být v lipské oblasti Grunau otevřeno již v březnu. Náklady na projekt a rekonstrukci objektu se vyšplhaly na 6 milionů eur a žít by v něm měly až tři stovky běženců.

Obyvatelé okolních domů ale s tímto vývojem rozhodně spokojeni nejsou a tak se rozhodli postavit 1,63 metrů vysoký plot, který má udržet migranty v bezpečné vzdálenosti. Lidé žijící na ulici Weissdornstrasse se na jeho výstavbě domluvili už loni v létě, náklady na stavbu se vyšplhaly asi na 20 tisíc eur.

V tuto chvíli už plot stojí, někteří obyvatelé si ale stěžují, že se cítí jako uvězněni. Jeden z obyvatel situaci komentoval slovy: „Máme pocit, že jsme v ghettu.“ Další dodal, že je teď horší dostat se do bytu, protože nyní musí chodit „oklikou asi 300 metrů". „To je nestydatost, zejména pro starší lidi,“ dodal.

Lipsko musí ubytovat celkem 13 procent všech uprchlíků hledajících azyl ve spolkové německé zemi Sasko. Sasko pak musí přijmout 5,1 procent všech uprchlíků přicházejících do Německa.

Navzdory dramatickému poklesu příchozích uprchlíků se země potýká s těmi, kteří přišli v předchozích dvou letech - v roce 2015 to bylo 890,000 lidí, v roce 2016 dalších 305,000 tisíc.

Německé ministerstvo vnitra zaznamenalo v roce 2016 970 útoků proti uprchlickým zařízením – což je jen o šest procent méně než v roce 2015. Německé orgány také dostaly hlášení o dalších 2,396 útocích spáchaných proti uprchlíkům.

Vládní zprávy také uvádí, že uprchlíci spáchali v Německu v roce 2015 200,000 trestných činů. V prvních třech měsících roku 2016 pak byli podle oficiálních policejních statistik migranti spojováni s 69,000 údajnými nebo skutečných trestnými činy.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.