Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová se propadá, post kancléřky možné neobhájí. Sociální demokracie by porazila CDU/CSU

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Pokud by se nyní v Německu konaly volby, Sociálnědemokratická strana (SPD) by porazila konzervativní unii CDU/CSU. Ukázal to průzkum pro deník Bild. Martin Schulz by se tak mohl stát kancléřem, poznamenal server časopisu Stern.

Preference SPD průběžně rostou od nedávného oznámení kandidatury bývalého předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze na funkci kancléře.

Sociální demokraté by nyní podle ankety získali 31 procent hlasů, tedy o čtyři procentní body více než minulý týden. Křesťanskodemokratická unie (CDU) a její sesterská Křesťanskosociální unie (CSU), která staví kandidátky jen v Bavorsku, by socialistům těsně podlehly a dohromady by získaly 30 procent hlasů.

Odborníci ale upozorňují, že se nemusí jednat o trvalý trend a nadšení ze Schulze, který zatím nepředstavil mnoho konkrétních plánů, může ještě opadnout.

Třetí nejsilnější stranou by se podle průzkumu agentury Insa stala pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) s 12 procenty hlasů. Jen o dva procentní body méně by získala postkomunistická strana Levice. Do Spolkového sněmu by se se sedmi procenty hlasů dostali ještě Zelení a po čtyřech letech by se do něj vrátili i liberálové z FDP. mají šest procent.

Témata:  Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Martin Schulz Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy