Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jedna evropská země jde proti proudu. Zahalování muslimek? Ženy mají právo nosit, co chtějí

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn – Zatímco se většina zemí pokouší zakázat, nebo alespoň omezit nošení muslimských šátků či obličejových závojů, jedna země dala jasně najevo, že něco takového nepřipadá v úvahu. Britská premiérka Theresa Mayová o víkendu vyloučila, že by její země chtěla takové opatření zavést.

Premiérka trvá na tom, že „to, co žena nosí, je její volba“ a že tedy není možné ženám diktovat, jak se (ne)oblékat. Podobná slova jsou v Evropě spíše ojedinělá. Nošení celoobličejových závojů na veřejnosti přitom bylo nedávno zakázáno například v Německu, Francii, Rakousku a Belgii.

Mayová na dotaz ohledně nošení muslimských pokrývek hlavy uvedla, že jejich zákaz považuje za „kontroverzní“. Otázku na toto téma v dolní sněmovně přednesla politička Jasmina Ahmed Sheikhová v souvislosti se Světovým dnem hidžábu, který se uskutečnil minulý týden. Ten se koná od roku 2012 a podle aktivistů má zvýšit povědomí o úloze muslimských šátků.

„Dnes je světový den hidžábu a mě napadlo, jestli se ke mně premiérka přidá a uzná právo muslimských žen nosit hidžáb beze strachu, pokud to chtějí. Je skutečně právo všech žen nosit, co chtějí a kdy chtějí. Premiérka by se také měla zavázat, že bude bojovat za právo na útočiště pro muže, ženy a děti bez ohledu na jejich vyznání,“ uvedla politička.

„Je naprosto jasné, že jsou uprchlíci ve Velké Británii vítáni a to bez ohledu na jejich náboženské vyznání. Pokud jde o otázku nošení hidžábu, naprosto s vámi souhlasím. Věřím, že žena má nosit to, co si sama vybere,“ přiznala Mayová.

Mluvčí premiérky pak potvrdil, že se její slova týkají hidžábu i celoobličejových závojů, jako jsou burky nebo nikáby. „Podle premiérky by žena měla mít možnost vybrat si, co chce nosit,“ dodal.

Německá kancléřka Angela Merkelová ale například uvedla, že nošení závojů zahalujících obličej by mělo být zakázáno „všude tam, kde je to možné". Francie zakázala nošení celoobličejových závojů na veřejných místech i celotělových plavek známých jako burkiny. Tento zákaz ale francouzský soud zrušil.

Témata:  muslimové Velká Británie

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:05

Trumpova „válka" s Londýnem a Paříží. Jsou k nerozeznání. Otevřely dveře džihádu

Donald Trump včera riskoval, že znovu zažehne spor se Sadiqem Khanem poté, co prohlásil, že imigrace změnila Londýn „k nepoznání“ a že obě evropské metropole (Londýn a Paříž - poznámka redakce) „otevřely své dveře džihádu“.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy