Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Středomoří je opět velmi rušno, do Itálie už letos připlulo 10 tisíc migrantů

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - Do Itálie letos přes Středozemní moře připlulo již 10 tisíc uprchlíků. Proti stejnému období loni je to nárůst asi o 50 procent. Podle OSN v letošním roce zahynulo při cestě do Evropy 230 osob.

Jen za poslední dva dny se do Itálie dostalo zhruba 2500 osob a celkový počet evidovaných lidí už dosáhl 9359. Tento údaj nezahrnuje stovky dalších přistěhovalců, kteří jsou ještě na moři, ale už je zaregistrovaly pobřežní hlídky.

Migranti pocházejí hlavně z Guineje, Pobřeží slonoviny, Nigérie, Senegalu a Gambie. Loni za stejné období do Itálie dorazilo více než 6000 lidí.

Libyjská pobřežní stráž v neděli zachránila z lodi přes 120 migrantů.  V pátek vypluli z města Sabráta, které leží asi 70 kilometrů na západ od metropole Tripolisu. Motor jejich plavidla však nedlouho po vyplutí selhal. Podle libyjských úřadů cestující, mezi nimiž bylo deset žen a pět dětí, pocházeli z několika afrických zemí.

Témata:  uprchlíci Itálie Libye

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.