Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko zasáhla série zemětřesení. Podle úřadů jde o kouzelný útok Západu

Seismograf, ilustrační fotografie
Seismograf, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Ankara - Turecko se čím dál tím častěji prezentuje jako země neomezených nápadů. A zatímco například v Severní Koreji úřady tvrdí, že objevily jednorožce nebo lék na rakovinu, podle Ankary vládne Západ nadpřirozenou silou. Ta měla vyvolat i sérii zemětřesení.

Série zemětřesení v posledních několika dnech zasáhla provincii Canakkale na severozápadě Turecka. Podle zpravodajské stanice CNN Türk zničila stovky domů a zanechala obyvatele bezradné.

K zemětřesením s magnitudou 5,3 a 5,4 došlo v pondělí a při otřesech utrpělo zranění několik lidí. Poškozeno bylo více než 14 vesnic a vláda už do oblasti poslala stany a další potřebnou pomoc.

Starosta Ankary Melih Gökček se ale domnívá, že nejde o přirozený tektonický jev. Naznačil, že zemětřesení, která zdemolovala domy na severním pobřeží Egejského moře, mohla být vyvolána uměle v rámci komplotu zaměřeného na poškození turecké ekonomiky.

Gökček na Twitteru napsal, že turecké orgány by měly pozorně sledovat všechny ponorky a lodě pohybující se u severozápadního pobřeží Turecka, kde zemětřesení s magnitudou 5,3 poškodila domy v 11 vesnicích a zranila pět lidí.

"Úder, který chtějí uštědřit Turecku, má vyvolat hospodářský kolaps prostřednictvím zemětřesení v blízkosti Istanbulu. Někteří si z toho dělají legraci, ale já to beru vážně," napsal starosta.

Starosta už v minulosti naznačil, že za podobnými činy může stát Fethullah Gülen, duchovní momentálně se nacházející ve Spojených státech, kterého Turecko obvinilo ze zorganizování neúspěšného pokusu o převrat. Podle starosty používá Gülen magii a nadpřirozené síly.

Turecko - země neomezených možností

Podobné zprávy přitom donedávna přicházely prakticky výhradně ze Severní Koreji. Vědci tam například podle oficiálního prohlášení objevili lék na AIDS a ebolu a v neposlední řadě také doupě jednorožců.

Ani to ale není natolik bizarní, jako další nápad komunistického režimu. Po sérii bombastických zpráv o objevení nemožného se tamní úřady rozhodly zakázat sarkasmus. Věc, kterou prakticky zakázat nelze.

Toto jednání ostatně připomíná další krok Turecka, ke kterému přistoupilo tamní ministerstvo školství, které oznámilo, že z učebnic vyškrtne jméno britského vědce Charlese Darwina a jeho evoluční teorii.

Pokud bude ze školních osnov vymazán darwinismus a evoluční teorie, žáci se místo toho začnou učit, že žádná evoluce neexistovala. Nově jim bude předkládáno, že svět i všechny živé bytosti stvořil bůh.

Témata:  Turecko zemětřesení Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy