Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron i dál dominuje v průzkumech a je favoritem na prezidenta Francie

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Nezávislý kandidát Emmanuel Macron dle aktuálního průzkumu i nadále zůstává favoritem prezidentských voleb ve Francii. První kolo se bude konat 23. dubna a rozhodující druhé kolo 7. května.

Čerstvá anketa agentury Opinionway mu slibuje až 65 procent v souboji s kandidátkou krajní pravice Marine Le Penovou, která získá 35 procent hlasů.

Pro první kolo vede v průzkumech Le Penová, kterou má volit 24 procent lidí. Makron podle projekcí skončí na druhé místě s 21 procenty hlasů a kandidát umírněné pravice François Fillon bude z dalšího souboje vyřazen, když skončí na třetím místě s 20 procenty hlasů.

Macron dnes oznámil, že pokud bude zvolen, nechá do roku 2022 odstavit všechny uhelné elektrárny a zakáže průzkum těžby ropy a plynu ve francouzských teritoriálních vodách.

Dodrží prý také závazek současné vlády, která slíbila, že do roku 2025 zredukuje podíl jaderné energetiky na 50 procent energetické výroby. Nyní jaderné elektrárny ve Francii vyrábějí 67 procent potřebné energie, uhelné pouze jedno procento.

Témata:  Marine Le Pen Emmanuel Macron Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy