Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Olympijské hry jsou za dveřmi. Jaká je nálada v Brazílii?

Olympijské kruhy
Olympijské kruhy
Foto: www.vancouver2010.com

Rio de Janeiro - Minulý týden se v Athénách rozhořel olympijský oheň. Do zahájení OH v Brazílii zbývá 100 dní. Práce na sportovištích se dokončují a organizátoři se navzdory politické krizi v zemi či obavám z viru Zika snaží vše perfektně připravit.

Hostování Olymijských her je pro pořádající zemi velkým svátkem. Také v Brazílii v roce 2009 slavili, když bylo oznámeno, že pro rok 2016 budou pořadatelským státem právě oni a to vůbec poprvé na jihoamerickém kontinentu.

V současnosti však tamní společnost řeší jiné problémy. Korupce, polická i ekonomická krize a obavy z viru Zika či teroristických útoků. To vše zastínilo přípravy.

V pondělí navíc ombudsman oznámil, že při práci na stavbách dosud zemřelo 11 lidí. Minulý týden například podle deníku Guardian nejméně dva lidé zahynuli poté, co se čtyři měsíce po otevření zhroutila do Atlantského oceánu cyklostezka. Byl také prý snížen rozpočet na policejní dozor a to navzdory varování před útoky.

 "Situace v Brazílii může olympiádu ovlivnit. Na druhou stranu Brazilci sport milují a my doufáme, že se dostanou do olympijské nálady a vnitrostátní věci budou řešit až poté," uvedl pro Eurozprávy tiskový mluvčí Českého olympijského výboru Marek Brodský.

Dodal, že jsou zde na bouřlivou politiku zvyklí a již v minulosti se při velkých sportovních akcích ukázalo, že to nakonec vždy dobře dopadlo. Připomíná například fotbalový šampionát v Jihoafrické republice, kde panovaly obavy před útoky a nakonec to byla velmi bezpečná akce.

Organizátoři hlásí, že mohou být hrdí. I když přiznávají, že veřejnost je roztržitá a poněkud demoralizovaná, oni vidí olympiádu jako součást řešení spíše než problém. "Myslím, že hry jsou jednou z mála dobrých věcí, které se letos stanou," uvedl pro Guardian ministr sportu Ricardo Leyser. Podle něj pomohou vytvořit pracovní místa, zlepší hospodářství a přilákají turisty. Avšak ne všichni jsou optimističtí.

"Pro politiky jsou olympijské hry asi velkou akcí. Ale pro obyvatelstvo obecně jsou tyto sportovní turnaje špatné. Vyhání lidi z jejich domovů a vyvolává mnoho zbytečných veřejných investic. Máme tu prázdné stadiony, které nejsou používány," zlobí se Sérgio Praça, člen nadace Getúlio Vargas.

Podle Guardianu byla doposud prodána necelá polovina vstupenek. Co se českých návštěvníků týče, očekává se mnohem menší zájem, než tomu bylo například v Londýně v roce 2012. "Ne však kvůli ceně lístků či kvůli obavám. Vzdálenost a dostupnost je určitě jeden z hlavních faktorů, které potenciální zájemce odradí. Řekl bych že možná i víc než bezpečnost v Riu nebo obavy z viru Zika," domnívá se Brodský. 

Avšak případné šířeší tohoto viru prý rozhodně ČOH nebere na lehkou váhu. "Nepodceňujeme to, ale ukazuje se, že riziko lze snížit a nemáme strach. Věříme, že se s tím dá vypořádat. Od počátku náš lékařský svaz celou situaci sleduje a vyhodnocuje riziko. Nejdůležitější je prevence. Pro to dělají organizátoři první a poslední. Všechny prostory v olympijské vesnici vybavili klimatizací kvůli chladu a zamezení otevírání oken. Čistí veškeré vodní plochy a opravdu s tím bojují. Navíc v srpnu je zde zima a sucho. A tím klesá počet komárů, čímž se snižuje riziko nákazy a šíření epidemie," komentuje situaci. Potvrdila to i zpráva Mezinárodní zdravotnické organizace, která oznámila pokles počtu nakažených.. 

Témata:  Olympijské hry 2016 Brazílie společnost virus Zika olympiáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy