reklama

Silněji než na předchozí letní olympiádě v Londýně prožívají svou radost, hrdost a dojetí nad ziskem zlaté olympijské medaile šampioni z celého světa v Riu de Janeiro. Ve srovnání s minulými hrami letos na stupních vítězů více pláčou, líbají medaile či se do nich zakusují i zpívají národní hymnu.

Při předání nejcennější medaile letos začalo ronit slzy 21,6 procenta zlatých medailistů oproti 15,5 procenta v roce 2012, kdy The Wall Street Journal v Londýně prováděl stejné sčítání. Národní hymnu při slavnostním ceremoniálu zpívalo v Riu 73,2 procenta olympijských vítězů. Trofej políbilo či se do ní na stupních vítězů zakouslo 41,2 procenta olympijských šampionů – to je více, než při hrách v Londýně.

List také poukazuje, že reakce na olympijských pódiích se v některých případech vymykají genderovým stereotypům. Třeba američtí sportovci v Riu ronili slzy časněji, než jejich ženské kolegyně.

Některé výsledky ale nebyly až tak překvapivé. Čtyři britští olympijští vítězové, kteří byli součástí studie, na pódiu neuronili ani slzu, ba dokonce ani „nehnuli brvou" a v duchu národní tradice zachovali dekorum. Hrdost na svou vlast předvedli Němci - šest jejich šampionů, kteří byli zařazeni do průzkumu, zpívalo na stupních vítězů hymnu, ale pouze jediný se rozplakal. Hymnu zpívalo i 83 procent čínských zlatých olympioniků, nerozbečel se však ani jeden.

Veliké emoce oproti tomu předváděli na pódiích v Riu Američani. Podle WSJ ale může být vysvětlením například chlor v olympijském bazénu. Šest ze sedmi Američanů, kteří slzeli na stupních vítězů, totiž byli plavci - včetně hvězdného Michaela Phelpse, Katie Ledecké a Simone Manuelové.