Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédští novináři se dopustili převaděčství, rozhodl soud. Do země dostali syrského chlapce.

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Švédský novinář Fredrik Önnevall a jeho dva kolegové byli shledáni vinnými z převáděčství. Za mříže nepůjdou, čekají je veřejně prospěšné práce.

Önnevall, kameraman a tlumočník v roce 2014 v Řecku natáčeli pro švédskou televizi SVT dokument o reakci evropských nacionalistických stran na příliv migrantů a filmovali život uprchlíků na cestě. Narazili přitom na patnáctiletého osamělého Syřana, který se chtěl dostat do Švédska za svým bratrancem. "Vezměte mě s sebou," požádal tehdy hoch Önnevalla. Novináři souhlasili.

Syrský chlapec se ve Švédsku setkal se svým bratrancem, který na něj čekal při příjezdu na nádraží, a rychle získal povolení k trvalému pobytu, takže za ním následně mohli přijít i jeho rodiče, bratr a sestra. Mluví už plynně švédsky, dělá si kurz na řidičský průkaz a v létě si našel první brigádu. S Önnevallem je stále v kontaktu.

Prokuratura žádala pro Önnevalla dvouletý trest vězení. Önnevallův obhájce u soudu argumentoval, že novináři nepřijali od chlapce žádné peníze a že mu při cestě přes Evropu pouze dělali společníky.

Soud dnes uvedl, že činy reportérů lze označit za převáděčství, vězeňský trest pro žurnalisty ale odmítl. "Je evidentní, že tým televize SVT nabídl pomoc z čistě humanitárních důvodů. Důvodem k jejich pomoci byl silný soucit s chlapcem," zdůvodnil soud své rozhodnutí. Önnevall prohlásil, že se proti verdiktu soudu odvolá.

Témata:  Švédsko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy